Autor textu: TASR
27.06.2019

Súťaž o politike a medzinárodnej spolupráci má víťazov 

Sú nimi stredoškoláci z Trnavy.

Foto: createandcontrol.eu

Bratislava 27.06.2019 (TASR)

Víťazom tretieho ročníka celoslovenskej súťaže Create & Control, ktorej cieľom je zvýšiť politickú angažovanosť a gramotnosť slovenských študentov stredných škôl, sa stal tím stredoškolákov z Trnavy Tenebris Sognero. Výsledky súťaže, ktorá sa koná pod záštitou poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca, vyhlásili v stredu v Bratislave.

Organizátori, ktorými sú rovnako stredoškoláci, pre 14 súťažných tímov vytvorili krajiny s rôznymi politickými profilmi, národnými a medzinárodnými problémami, ktoré si vylosovali, a následne riešili situáciu danej krajiny. „Museli spolupracovať s ďalšími, pretože niektoré presahovali ich hranice, týkali sa napríklad embárg, vojenských alebo územných sporov,“ povedal pre TASR organizátor Matúš Gallo. Víťazná krajina Tenebris Sognero ako jediná mocnosť disponovala jadrovými zbraňami a na fiktívnej medzinárodnej scéne musela hľadať kompromisy a spolupracovať na splnení spoločného cieľa.

Súťaž podľa Galla vznikla najmä preto, lebo na Slovensku pred pár rokmi vzrástli preferencie extrémizmu u mladých ľudí. „Je určená pre stredoškolákov, pretože v tom čase sa najviac formuje osobnosť a politické presvedčenie človeka,“ tvrdí Gallo. Počas súťaže chodia fiktívne krajiny napríklad na summity, na ktorých riešia problémy zamerané napríklad na ekonomiku, environmentalistiku či sociológiu. Podľa organizátorky Michaely Knoškovej Create & Control poskytuje tiež skvelé príležitosti napríklad na spoznávanie nových ľudí.

Predseda Helsinského výboru pre ľudské práva a porotca Create & Control Kálman Petőcz pripomenul, že projekt získal aj ocenenie verejnej ochrankyne práv. Vyjadril však znepokojenie nad tým, že aktívnych mladých ľudí je na Slovensku podľa neho len asi 15 až 20 percent a dá sa predpokladať, že odídu študovať a pracovať do zahraničia. „Keď zarobíte veľké peniaze v zahraničí, tak sa prosím po niekoľkých rokoch vráťte a pomôžte dať túto krajinu do poriadku,“ povedal Petőcz organizátorom.
​​​​​​​
Podľa mládežníckeho delegáta Slovenska v Organizácii spojených národov Dominika Povražníka organizátori Create & Control objavili a snažia sa zaplniť medzeru vo vyučovacom systéme na Slovensku.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]