Autor textu: TASR
27.06.2019

Pedagógovia z katedry filozofie FF TU výpovede nestiahnu 

 Na stretnutie prišlo päť z ôsmich pedagógov vo výpovedi.

Foto: FF TU

Trnava 27.06.2019 (TASR)

 Aj po stredajšom stretnutí s novovymenovaným rektorom Trnavskej univerzity (TU) René Bílikom zotrvávajú pedagógovia katedry filozofie na Filozofickej fakulte (FF) na svojich výpovediach. Tie podali v uplynulom týždni na znak nesúhlasu s pomermi na pracovisku.

      Rektor na stretnutí tlmočil, ako uviedol pre TASR, niekoľko ponúk zo strany dekana FF Erika Hrnčiarika, ale pedagógovia sa rozhodli nezmeniť svoje stanovisko a svoje žiadosti o rozviazanie pracovného pomeru nestiahnu.

      Na stretnutie prišlo päť z ôsmich pedagógov vo výpovedi. "Hovorili sme aj o trvajúcich závažných dôvodoch, pre ktoré sme podali výpovede, a ktoré vedenie fakulty i jej akademický senát vo svojich stanoviskách popierajú," uviedol pre TASR za pedagógov Ladislav Tkáčik. Svoje výpovede označili ešte v uplynulom týždni za protest proti "postupom dekana FF, ako nesúhlas so zrušením programu Systematická filozofia, na ktorý sú naviazané aj habilitačné a vymenúvacie práva a programu Kognitívne štúdiá a vzhľadom na pretrvávajúce zasahovanie do kompetencií garantov a konanie nezlučiteľné s princípmi kolegiality a akademickými štandardmi". "Musím ich rozhodnutie zobrať na vedomie, teraz ma už viac bude zaujímať to, ako si s tým poradí dekan fakulty. Najmä vo vzťahu k študentom," uviedol Bílik. 

     

Na fakulte budeme situáciu riešiť zákonnými formami. Netreba mať obavy, že by sa na FF neučilo ďalej.

dekan FF Erik Hrnčiarik

 Počas leta chcú podľa jeho vyjadrenia pripraviť a uskutočniť výberové konania na obsadenie funkčných miest docentov a profesorov, aby mohli ponúkať i naďalej štúdium na dotknutých odboroch. Vo štvrtok (27. 6.) sa má dekan stretnúť so študentmi, ktorým chce situáciu ozrejmiť. 
​​​​​​​
      Dekan zdôraznil, že FF nechcela katedru filozofie zrušiť. "Je ale pomerne malý záujem študentov, tak sme chceli pristúpiť k redukcii, alebo spojeniu príbuzných odborov, ktoré aj v budúcej akreditácii budú vystupovať pod jedným názvom filozofia, nie ako doteraz," povedal Hrnčiarik. V súčasnosti je na šiestich študijných odboroch 27 študentov, z toho 15 externých a novoprijatých študentov je 14. Počet tých, ktorí reálne nastúpia, zatiaľ nevedia.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]