Autor textu: TASR
27.06.2019

Predsedníčka ŽSK E. Jurinová ocenila najlepších stredoškolákov 

Študentov nominovali riaditelia stredných škôl.

Foto: ŽSK

  Bytča 27. júna (TASR)

Tri desiatky úspešných stredoškolákov a 29 absolventov odborného vzdelávania ocenila v stredu v Sobášnom paláci v Bytči predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

      Doplnila, že stredoškoláci získali ocenenie za výsledky v školských laviciach, ako aj za úspechy v súťažiach či na olympiádach na domácej i medzinárodnej úrovni. "Študentov nominovali riaditelia stredných škôl. Medzi ocenenými boli dobrovoľný hasič, ktorý už dvakrát zachránil ľudský život, majsterka sveta v pretláčaní rukou, účastník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach či držiteľka ceny vojvodu z Edinburgu. Mnohých ocenených študentov spája čestnosť a chuť zlepšovať sa," uviedla Remencová.
     

Som hrdá, akých študentov máme v Žilinskom kraji. Okrem vynikajúcich výsledkov pomáhajú vo voľnom čase tým, ktorí to potrebujú. Niektorí študenti sa zúčastňujú na dobrovoľníckych aktivitách, charitatívnych zbierkach alebo sami organizujú benefície. Pomáhajú seniorom, deťom v detských domovoch, priateľom, ale i zvieratám. Každý z nich je jedinečný a výnimočný a my im chceme touto cestou poďakovať a možno motivovať aj ďalších.

Erika Jurinová

      Ocenenie z jej rúk si prevzalo aj 29 absolventov učebných odborov, ktorých slávnostne pasovali do cechov maliarskeho, murárskeho, tesárskeho, stolárskeho, obuvníckeho, čalúnnického, inštalatérskeho, autoopravárenského, cukrárskeho, kuchárskeho a kaderníckeho.

      Podľa hovorkyne ŽSK ocenili aj prvých absolventov štvorročného vzdelávania spolu so zamestnávateľmi, ktorí sa do duálneho systému pred štyrmi rokmi zapojili. "Absolventov učebných odborov, zapojených v duáli, oceňujeme už po druhý raz. Vlani končili prví študenti trojročného odborného vzdelávania, tento rok vychádzajú prví dualisti – maturanti. Som rada, že sa nám darí motivovať študentov aj zamestnávateľov k duálnemu vzdelávaniu, vďaka čomu študenti získavajú odborné skúsenosti a prax priamo u budúcich zamestnávateľov. Tento rok študovalo v duáli 788 žiakov, spomedzi krajov sme boli druhí v počte zapojených študentov," dodala poverená riaditeľka odboru školstva Úradu ŽSK Janka Školová.
​​​​​​​
      Po prázdninách môže do 59 stredných škôl v pôsobnosti ŽSK nastúpiť 5275 prvákov, z ktorých bude 556 študovať v systéme duálneho vzdelávania, uzavrela Remencová.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]