Autor textu: Stela Cziránková
24.06.2019

Návšteva Centra environmentálnej výchovy KOSIT

Návšteva Centra environmentálnej výchovy KOSIT

Foto: ZŠ v Kráľovskom Chlmci

Kráľovský Chlmec 24. júna (Školské.sk) 

Žiaci zo šiesteho a siedmeho ročníka zo ZŠ v Kráľovskom Chlmci sa vybrali dňa 18. 6. 2019 na exkurziu do dediny Kokšov – Bakša. Neďaleko nej sa nachádza Centrum environmentálnej výchovy KOSIT. A to bol cieľ ich exkurzie. Zorganizovala ju pani učiteľka I. Pribulová Daková a s ňou boli aj pani učiteľky Kotorová a Balog Tárczy.           

Po príchode do centra im sprievodca premietol prezentáciu o význame recyklácie a o ochrane životného prostredia. Mali aj aktivity – bol to kvíz o tom, čo sa dozvedeli počas prezentácie. Tí, čo správne odpovedali, dostali perá a balóniky. A potom sa žiaci vybrali na exkurziu do jednotlivých častí centra. Najprv sa pozreli na to, ako sa separuje odpad. Triedil sa tam papier aj plasty. Fľaše museli byť roztriedené podľa farieb.  Potom videli veľké drvičky, kde sa to rozomlelo a odviezlo na ďalšie spracovanie. Pozreli si aj spaľovňu a triedenie odpadu z elektroniky a chladničiek. Táto práca je veľmi potrebná, lebo keby sa ten odpad nespracoval, tak by znečisťoval naše okolie. Niektorým ľuďom je to jedno, čo sa deje s odpadom, ale mnohí už odpad separujú, lebo vedia, že robia zle sebe, rastlinám aj živočíchom.           

Po spaľovni zašli žiaci do Múzea letectva v Košiciach. Boli tam 4 hangáre, v ktorých okrem historických lietadiel boli aj iné dopravné prostriedky – autá, motorky, bicykle... Najprv si vypočuli prednášku o histórii letectva, a potom sa mohli pozrieť po celom múzeu. Najviac sa im páčili stíhačky a prezidentský špeciál. Mohli do nich aj nastúpiť. Na záver ešte videli štart helikoptéry.           

​​​​​​​Potom zašli do Optimy v meste, kde mali obed a mohli si aj niečo kúpiť. Exkurzia sa všetkým páčila. Žiaci mohli vidieť na vlastné oči, ako sa dá odpad ďalej spracovať a použiť ešte veľakrát. Separáciou a recykláciou môžeme ochrániť naše životné prostredie.  

pic
Foto: ZŠ v Kráľovskom Chlmci
pic
Foto: ZŠ v Kráľovskom Chlmci
pic
Foto: ZŠ v Kráľovskom Chlmci
pic
Foto:ZŠ v Kráľovskom Chlmci
pic
Foto: ZŠ v Kráľovskom Chlmci
pic
Foto: ZŠ v Kráľovskom Chlmci

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]