Autor textu: CGSM
20.06.2019

Inšpiratívny projekt vyvrcholil študentskou výmenou v Taliansku

Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša, Stará Ľubovňa v Altopascio.

Foto: CGSM

Bratislava 20. júna (Skolske.sk)


Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni v uplynulých dvoch rokoch participovalo v medzinárodnom projekte v rámci výmenného programu Erasmus+. Vďaka grantovej schéme Európskej únie pre medzinárodné partnerstvá škôl mali študenti a pedagógovia možnosť spolupracovať so školami v Taliansku, Portugalsku, Francúzsku, Rumunsku a Poľsku na téme Stop bullying: Take a stand and lend a hand.
​​​​​​​

Po minuloročnom stretnutí v Starej Ľubovni a týždňovom pobyte v Portugalsku, umožnila realizácia projektu vyslať mladých ľudí do francúzskeho Bordeaux a na záver do talianskeho mesta Altopascio. „Možnosť zapojiť sa do projektu Erasmus+ bola jedinečná. Bolo mi takto umožnené poznávať kultúru krajiny nielen ako turistovi, ale aj ako niekomu, kto v tejto kultúre žije každý deň. Stretla som tu ľudí s podobnými záujmami a precvičila si svoje komunikačné schopnosti nielen v anglickom jazyku, ale aj v španielčine. 

 Laura Geryková


Účastníci sa počas pobytu v zahraničí zoznamovali s krásami krajiny, zvykmi a tradíciami jej obyvateľov, absolvovali rôzne exkurzie a venovali sa práci na projektových úlohách. Ich hlavným cieľom bolo riešiť aktuálne problémy mladých ľudí dnešnej doby a naučiť sa, ako reagovať v rôznych situáciách. Študenti si tak okrem jazykových kompetencií zároveň rozvíjali svoje osobné zručnosti prostredníctvom tímovej práce, workshopov a rôznych prezentácií.

pic
Foto: CGSM

„Celý týždeň sme strávili vo francúzskej škole a ubytovaní sme boli v rodinách, čím sme boli doslova nútení rozprávať po anglicky a rozvíjať si slovnú zásobu. Angličtina je naozaj veľmi dôležitá a otvára dvere do celého sveta,“ povedala Klaudia Šofranková, ktorá sa zúčastnila na stretnutí vo Francúzsku. Študenti tu vytvárali krátke videá o tom, ako predchádzať šikanovaniu. Voľný čas venovali napríklad návšteve najväčšej piesočnej duny v Európe Dune of Pilat, plavbe v Atlantickom oceáne a pozreli si aj najznámejšie turistické atrakcie a historické pamiatky v meste Bordeaux a jeho okolí.

Získavanie skúseností, skúmanie zákutí inej krajiny... to všetko sme prežili vďaka Erasmus+, keď sme strávili týždeň v Taliansku, presnejšie v rozmanitom Toskánsku v malebnom mestečku Altopascio. Tieto dni sme mali možnosť prežiť s úžasnými ľuďmi a máme tak mnoho krásnych zážitkov, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.  

Monika Sásová

 V Taliansku navštívila mestá dýchajúce históriou. Okrem Florencie  si pozrela aj Pisu, Luccu i jedno z najväčších prírodovedných múzeí v Calci. 

Učitelia zas mali s kolegami z Európy možnosť vymieňať si skúsenosti, akým spôsobom čeliť spoločným výzvam v oblasti školského vzdelávania. „Napríklad, francúzska partnerská škola pripravila zaujímavé zážitkové aktivity. Ťažko sa im vyrovnáme podporou štátu pre školy (vybavenie, učebnice, výstavba a prestavba budovy), ale moderné spôsoby vyučovania, priateľský prístup učiteľov k žiakom, súdržnosť kolektívu a spolupráca s rodičmi bola podobná tomu, čo zažívame aj doma. Ale znovu sme niečo odkukali od kvalitnej európskej školy a skúsime na základe toho skvalitňovať tú našu,“ zhodnotil prínos výmen riaditeľ cirkevného gymnázia Pavol Chmeliar.

Ján Palša
Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša, Stará Ľubovňa

pic
Foto: CGSM
pic
Foto: CGSM
pic
Foto: CGSM
pic
Foto: text

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]