Autor textu: Mgr. Andre Hričanová
19.06.2019

12. ročník FourFest bol mimoriadne kvalitný

Organizuje ho SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote

Foto: SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote

Rimavská Sobota 19. júna (Skolske.sk)


13. júna 2019 sa v Rimavskej Sobote opäť zišla súťažechtivá mládež. Až rekordných 111 žiakov z dvadsiatich troch stredných škôl krajín V4!  Do mesta ich pritiahol ako magnet festival FOURFEST, ktorý organizuje SOŠ obchodu a služieb pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja už po dvanásty raz. Cieľom podujatia je overiť si zručnosti, načerpať nové inšpirácie, vymeniť si skúsenosti, ale aj stretnúť kamarátov. Súťažilo sa v ôsmich kategóriách: kuchár, čašník, barman, barista, somelier, obchodný pracovník, kaderník a kozmetik. FOURFEST sa radí medzi najväčšie akcie tohto druhu na Slovensku. Tento rok si prišli zmerať sily žiaci zo štyroch krajov: Banskobystrického, Košického, Prešovského a Nitrianskeho. Moderátorom podujatia bol s vtipom a humorom len jemu vlastným - Jožko Pročko.

V estrádnej sále Domu kultúry sa hneď po slávnostnom otvorení pustili „do zápolenia s vareškou” štrnásti kuchári. Ich úlohou bolo pripraviť v časovom limite 45 minút pokrmy z teľacej panenky. Porota hodnotila využívanie moderných pracovných postupov, správne používanie surovín vedúce k minimalizácii odpadu, použitie sezónnych surovín, vlastnú originálnu receptúru, food dizajn – úpravu jedla na tanieri, hygienu pri práci, dodržanie časového limitu. Na pódiu i medzi divákmi vládla pohodová súťažná atmosféra. Videoprojekciu na premietacom plátne a hudbu zabezpečovali ako každoročne šikovní žiaci z banskobystrickej Strednej priemyselnej školy Jozefa Muraša. Ozdobou poroty, a zároveň tvárou FOURFESTU bola bezpochybne česká herečka, spisovateľka a kuchárka Markéta Hrubešová. Okrem toho, že aktívne pôsobila v hodnotiacej  komisii, stihla si aj odprezentovať svoje kuchárske knihy. Členmi poroty boli R. Cisár -  predseda Banskobystrického klubu SZKC a šéfkuchár hotela Dixon, I. Vozár – manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov, dvaja zástupcovia A-Z GASTRO: R. Skurčák a R. Kotlas. Skúseným očiam kvalifikovaných odborníkov neušli ani najmenšie chybičky. Pozitívne je však, že bez ceny neodišiel nikto. Porota vyhodnotila umiestnenia súťažiacich v zlatom, striebornom a bronzovom pásmo. Celkovým víťazom sa stala Veronika Valenčaťová, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen.

pic
Foto: text

Šikovnosť, kreativita mladých kaderníkov a kozmetikov ovládli guľovú sálu. Súťažiace v odbore kaderník a kozmetik  hodnotila porota siedmich profesionálov z agentúry LEREN, ktorej majiteľkou je Renáta Lenčéšová. Kaderníci zo Slovenska a Maďarska súťažili v dvoch disciplínach: moderný pánsky účes a módny dámsky večerný účes.  Porotcovia sledovali čistotu práce, módnosť, vypracovanie účesu, originalitu, ale i harmóniu celkového vzhľadu (účesy, mejkap a outfit). V prvej  disciplíne si vybojoval prvenstvo  Dominik Váradi, SOŠ Kazincbarczika. Najkrajší dámsky večerný účes  sa vydaril  Miriam Vitkovičová, SOŠ obchodu a služieb Humenné.
​​​​​​​
V kategórii kozmetik/vizážista sa sedem súťažiacich snažili čo najlepšie popasovať s témou „Znamenia horoskopu”.  Podstatou témy bolo vytvoriť jedinečný make-up jedného z dvanástich znamení zverokruhu. Líčením sa  snažili súťažiace vystihnúť i podstatu jednotlivých znamení. Porotcovia  hodnotili detaily líčenia očí, pier, celkový dojem, čistotu prevedenia, správnu techniku a samozrejme zanechanie vlastného rukopisu.  Zvíťazila Jessica Ibošová, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen. 

pic
Foto: text

 Káva je nápoj spájajúci sa s relaxom, ktorý lahodne vonia a chutí. Na svete i na Slovensku si už našla milióny nadšencov. I medzi našimi súťažiacimi v kategórii barista. Súťaž ako obvykle prebiehala v priestoroch kaviarne Zlatého Býka. Garantom  súťaže bol prezident asociácie slovenských baristov - Stanislav Cibula. Súťažiaci museli pripraviť v stanovenom  časovom limite dve espresá, dve cappuccina a dva voľné nápoje. Technickí komisári hodnotili prípravu kávy, techniku prevedenia, ako aj  čistotu kávovaru a okolia. Dvaja chuťoví  komisári hodnotili senzorické vlastnosti pripravených nápojov. Celkové hodnotenie ovplyvnilo i vystupovanie mladých baristov, znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu a rozhodcom. Víťazom sa stal Maroš Barboriak, SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom.

pic
Foto: text

Čašníci  i obchodní pracovníci súťažili vo foajé kultúrneho domu. Obchodní pracovníci  balili fľašu i darčeky „Na ľudovú nôtu”. Odborná porota v zložení zástupcov z tímu hypermarketu Tesco si všímala  nápaditosť, techniku balenia, vystihnutie témy, splnenie časového limitu. Súťažiace používali rôzne folklórne dekorácie – stužky, krojované a handrové bábiky, keramické nádoby. Prvú priečku získali dve žiačky: Broňa Mlináriková SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota a  Laura Dinovszki, SOŠ Kazincbarczika.

​​​​​​​Slávnostné tabule  pre dve osoby na tému „Známe osobnosti” dekorovalo a predviedlo  šesť súťažných čašníckych dvojíc. Členmi poroty  boli  Lucia Mešková a Michal Fajín. Hodnotili úpravu, eleganciu, kreativitu, jedálny lístok, správnosť gastronomického poradia jedál a obhajobu. Prvenstvo si  odniesli súťažiace Barbora Cyrusová a Miluše Hendrychová, SOU společného stravování Poděbrady.

pic
Foto: text


Mladí somelieri prezentovali znalosti o víne pri písaní testu, praktické zručnosti pri dekantovaní červeného vína a otváraní sektu. Pozvanie do poroty prijal Dominik Baránek, somelier roka 2017, člen prezídia Asociácie somelierov SR. Prvé miesto v tejto náročnej kategórii si vybojovala Renáta Nozdrovická, SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky.
​​​​​​​
O 13:00 sa začala veľmi atraktívna súťaž barmanov.  Počas siedmich minút mali súťažiaci namiešať štyri výborné short drinky. Dobrého barmana nerobí len kvalitne namiešaný drink, ale tiež jeho vystupovanie a komunikácia s hosťom, ktorého barman musí vedieť pri príprave a konzumácii lahodného nápoja zabaviť. Technickí porotcovia Ladislav Doboš a Ivan Varinský si všímali predovšetkým technické prevedenie, či súťažiaci používa ingrediencie, ktoré uviedol v receptúre, či používa správny barový inventár, či dobre frapuje poháre a samozrejme aj časový limit.  Chuť a vôňu nápojov hodnotila chuťová komisia. Prvé miesto si vymiešal Patrik Rusnák, Hotelová akadémia Brezno.

pic
Foto: text


           Záverečné vyhodnotenie prebehlo v divadelnej sále  kultúrneho domu. Po hudobnom vystúpení žiakov z Evanjelickej ZŠ  Z. Oravcovej, Ing. M. Martiš - riaditeľ odboru školstva ÚBBSK, spolu s pánom riaditeľom PaedDr. Jaroslavom Bagačkom a Markétou Hrubešovou ocenili víťazov jednotlivých disciplín. Na záver môžeme skonštatovať, že i napriek extrémnej horúčave, súťažiaci predviedli špičkové výkony. Kvalita 12. ročníka bola nesmierne vysoká. A či sa dá ešte zvýšiť, ukáže ďalší ročník.

pic
Foto: SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote
pic
Foto: SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote
pic
Foto: SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote
pic
Foto: SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote
pic
Foto:SOŠ obchodu a služieb v Rimavskej Sobote

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]