Autor textu: Jana Ikrényiová
17.06.2019

Košickí žiaci to dotiahli až do Silicon Valley

Tím TalentumSAP postúpil do FLL Open International Turkey 2019.

Foto: TalentumSAP

Bratislava 17. júna (Skolske.sk)

 Košickí žiaci vymysleli projekt, ktorý ich dostal až do Silicon Valley. A majú obrovskú šancu pretaviť svoj inovatívny nápad nielen vo víťazstvo v konkurencii tímov z celého sveta a veľmi zaujímavú finančnú odmenu, ale aj v perspektívny biznis. A to všetko vďaka úspechu v robotickej súťaži First Lego League (FLL).
​​​​​​​
Tím TalentumSAP aj v tomto roku postúpil cez náročné semifinálové kolá až do FLL Open International Turkey 2019, aby si v Izmire zmeral sily s 95 tímami z celého sveta. V tejto konkurencii získali tzv. Champions Award – 3. cenu v celkovom poradí. „Zároveň sme sa dostali medzi 20 tímov, ktorých projekty boli nominované na podujatie FLL Global Innovation Award. Koncom júna sa tak v kalifornskom San Jose budeme uchádzať nielen o 20-tisíc dolárov, ktoré získa víťaz, ale aj o obrovskú príležitosť pretaviť náš nápad do reálneho podnikania,“ vysvetlila mentorka TalentumSAP Angelika Hanesz.
 

pic
Foto: TalentumSAP

Témou aktuálnej edície FLL je Into OrbitSM – Život a cestovanie vo vesmíre. Košickí nadšenci robotiky vytvorili projekt s názvom CUL. Ide o technológiu na vyčistenie oblečenia a textilu v podmienkach, ktoré panujú počas pobytov na orbite. „Prístroj funguje na základe dezin­fekcie pomocou UVGI germicídného žiarenia, ktoré má vlnovú dĺžku 185 nm. Tento druh žiarenia má tzv. germicidálne učinky. Má schopnosť vnikať hlboko medzi tkanivá látky, kde s viac ako 90-percentnou účinnosťou zabráni množeniu vírusov a baktérií,“ vysvetľuje Angelika Hanesz.
 
A práve tento projekt považujú odborníci za veľmi originálny s obrovským potenciálom do budúcnosti. Aby Košičania uspeli aj v Silicon Valley, budú musieť preukázať inovatívnosť svojho nápadu, zobrať do úvahy aj prípadné bariéry jeho reálneho nasadenia, či ho pred profesionálmi argumentačne obhájiť. Ak sa im to podarí, môžu sa zaradiť medzi tých finalistov FLL Global Innovation Award, ktorí v minulosti pretavili svoje vynálezy až do získania patentov a ich umiestnenia na reálny trh.
 

Každoročne dokáže TalentumSAP priniesť nové nápady a zbierať s nimi úspechy v zápolení s tisíckami súťažiacich z celého sveta. Je skutočne unikátne, že napriek neustálemu obmieňaniu členov tímu, tvrdej konkurencii a prísnym pravidlám opäť dokráčali až na vrchol. Je to určite aj zásluha ich mentorov, ktorých prácu veľmi oceňujem. Sme mimoriadne hrdí, že toto zoskupenie mladých nadšencov robotiky a technológií môžeme na jeho ceste za ďalším víťazstvom podporovať.  

Ján Ružarovský, generálny riaditeľ SAP Labs Slovakia


 
Do aktuálneho ročníka FLL 2018/2019 sa na Slovensku zapojilo spolu 720 detí vo veku 9 až 16 rokov. TalentumSAP postupne uspel v národných a regionálnych kolách, v ktorých sa okrem výskumného projektu hodnotili aj tri ďalšie kategórie - tímová spolupráca, Robot Design a Robot Game. Vlani sa mu podarilo celú FLL vyhrať, keď bol najlepší aj v celosvetovom finále v estónskom Talline. Tento rok ho okrem dlhoročnej mentorky Angeliky Hanesz tvoria Mária Kuczik, Oliver Dávitko, Ján Pavol Luby, Matúš Pačuta, Maximilián Pándy, Alex Pándy a Oszkár Urbán.
  

pic
Foto: TalentumSAP

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]