Autor textu: Mgr. Radoslav Sunitra
12.06.2019

Netradičný „Deň bez tašiek“  

...a outdoorová edukácia v Palíne

Foto: archív ZŠ s MŠ Palín

Palín 12. júna (Skolske.sk)

            V tomto školskom roku sa v Základnej škole s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne opäť rozhodli urobiť niečo prospešné pre našu planétu. Stalo sa tak dňa 27. mája, kedy sa uskutočnil Deň bez tašiek. Zapojili sa doň všetci žiaci palínskej školy, ktorí postupne počas dňa vyzbierali odpadky nielen v areáli školy, ale aj v celej dedine a veru bolo ich neúrekom. Okrem toho žiaci zrevitalizovali bylinkový záhon, pripravili pôdu na vytvorenie kvitnúcej lúky, nanosili zeminu a postavili ďalšie vyvýšené záhony, do ktorých vysadili zeleninové priesady. Nešlo o priesady z obchodu alebo od pestovateľov. Tieto vypestovali žiaci zo semienok. Dennodenne sa o ne vo svojich triedach starali, polievali ich, premiestňovali a chránili pred ostrými slnečnými lúčmi.
           

pic
Foto: archív ZŠ s MŠ Palín

Súčasťou Dňa bez tašiek bolo aj outdoorové vyučovanie. V rámci neho žiaci spoznávali rastliny a kvety, ktoré sa nachádzajú v okolí školy, určovali základné časti ich tela, hľadali ich v atlase, počítali šišky, ktoré neskôr ozdobne uložili do bylinkového záhonu. Rovnako sa snažili sledovať poľné plodiny a lúčne rastliny, obohatili si slovnú zásobu z anglického jazyka na tému Kvety, pozorovali prírodu a zmeny v nej. Dokonca tí menší sa boli pozrieť na chov zvierat na neďalekej farme. Kým jedna časť žiakov prácne vytvárala hotel pre hmyz, iná skupina mapovala dreviny v areáli školy, ďalší žiaci pripravovali okrasné záhony alebo pleli burinu.

pic
Foto: archív ZŠ s MŠ Palín

Pri týchto činnostiach sa zároveň učili, keďže počítali plochu a objem vyvýšených záhonov, kreslili náčrt pozemku, oboznamovali sa s druhmi drevín, ktoré sa nachádzajú v blízkosti školy.
Žiakom sa takéto vyučovanie páčilo, pretože boli na čerstvom vzduchu, mohli zdokonaľovať svoje praktické zručnosti a učili sa pre život. Mnohí z nich sa už teraz nevedia dočkať ďalšieho takéhoto outdoorového vyučovania.
 
Mgr. Radoslav Sunitra, Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka, Palín 104
 

pic
Foto: archív ZŠ s MŠ Palín
pic
Foto: archív ZŠ s MŠ Palín

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]