Autor textu: Jana Ikrényiová
28.05.2019

Víťaz o výlet zdarma na hrady Beckov a Čachtice je už známy

Zábava na hrade sa však nekončí!

Beckov 28. mája (Skolske.sk)



Beckov 28. mája (Skolske.sk) – Koncoročné výlety, špeciálna prehliadka Detský okruh či prázdniny plné podujatí pre detí aj dospelých. Na hrade Beckov sa cez leto nudiť nebudete!

Na známosť sa všetkým dáva, že školský výlet zdarma na hrady Beckov a Čachtice vyhráva 4. A , ZŠ s MŠ J. Smreka, Melčice – Lieskové. Súťaž prebiehala od 18. marca do 27. mája a zapojilo sa do nej celkovo desať tried. Deti čítali text s porozumením, vypĺňali tajničky, odpovedali na otázky, maľovali, písali príbehy, trénovali si svoj zrak a lúštili aj stredovekú šifru. Predovšetkým sa však zabávali a dozvedeli sa aj rôzne historické fakty, povesti a stredoveké zaujímavosti. Za svoju bystrosť a šikovnosť boli žiaci odmenení rôznymi vecnými cenami, pričom o celkovom víťazovi napokon rozhodlo záverečné losovanie.



Na hrad Beckov prišli maľované dračie vajíčka, erby pre beckovského kastelána, ale aj nové povesti o oknách lásky. Učitelia nám však posielali aj fotky, ako žiaci riešili zadané úlohy.

pic
Foto: text

Žiaci 2.B ZŠ Odborárska v Novom Meste nad Váhom počas riešenia prvej úlohy. Knihu Tajuplné povesti od vydavateľsto AlleGro napokon aj vyhrali. (zdroj: Ľubica Ivanovská)
​​​​​​

pic
Foto: text


 Vybrať najkrajšie dračie vajíčko bolo naozaj náročné. (zdroj: Hrad Beckov)

Víťazný príbeh o oknách lásky od Lucie Plesníkovej:


 Víťazný príbeh o oknách lásky od Jakuba Lichnera:



 Víťazný príbeh o oknách lásky od Patrície Hurtoňovej:



 Víťazné kresbičky detí. Erb od Karolíny Kopuncovej (vpravo hore) bude visieť na kastelánovej komnate:



Zábava s hradom Beckov sa však ešte nekončí. Už tento víkend (1. – 2. júna) je pre malých aj veľkých pripravené podujatie Šašo Becko deťom. Počas MDD sa môžete tešiť na otvorenie Hradného hospodárstva, kde bude viac ako osem druhov zvieratiek. Pripravená je aj kováčska dielňa, košikar, sviečkar, jazda na poníkovi a ďalšie atrakcie.

Tento ročník sa však bude niesť najmä v znamení  „cestovania v čase“. Prostredníctvom viacerých stanovísk si prejdete rôzne obdobia z histórie hradu a okolia. Na jednotlivých stanoviskách potom budú deti plniť rôzne úlohy a môžu za ne získať sladkú odmenu. 

Bonusom bude dobový kolotoč, kušostrelnica a lukostrelnica.

pic
Foto: Hrad Becko


Na hrad Beckov sa oplatí prísť aj 28. júna, keď sa bude rozdávať vysvedčenie. Žiaci so samými jednotkami budú mať vstup zdarma.

Druhý júnový víkend sa zas vrátime k téme „História, ktorá nás spája“. Tentokrát sa budeme venovať obdobiu, keď Čachticiam a Beckovu vládla krvavá grófka Alžbeta Báthoryová. V termínoch 7. – 8. júna predstavíme vo večerných hodinách prvú časť z trilógie Príbehov krvavej grófky. Dej je časti humorný, tajuplný a miestami aj záhadný.
​​​​​​​

pic
Foto: Hrad Beckov


Tešiť sa môžete aj na veľkolepé Dobýjanie hradu, ktoré sa bude konať 22. – 23. júna. Pripravené budú šermiarske vystúpenia aj ukážky použitia stredovekých strelných zbraní.

A lákadlom zostáva aj podujatie s názvom HRADisko, keď sa môžu na hrade zahrať veľkí aj malí. Postaviť si môžete hrad z Lega, no pripravených bude pre vás aj množstvo stolných hier.
Letné prázdniny odštartuje podujatie venované svätému Cyrilovi a Metodovi (5. – 7. júla), keď budete môcť na hrade sledovať život Slovanov, ktorí mali kedysi na beckovskom brale postavené hradisko. Ochutnať môžete ranostredovekú kuchyňu a sledovať budete môcť aj bojové ukážky.

pic
Foto: Letný pohľad na hrad Beckov. (zdroj: Pixabay)


Tých, ktorých zaujíma tajomný život včiel a výroba sladkého medu, nás môžu navštíviť počas Medového víkendu v dňoch od 13. do 14. júla. Tešiť sa môžete aj na hradné Beckovské slávnosti (20. – 21. júla), Dušu dreva (24. – 25. augusta) či Hradný biograf, keď si u nás budete môcť vychutnať večernú atmosféru hradu s dobrým filmom. A chýbať nebudú ani podujatia venované Trom kľúčom pre Katarínu, ktoré sa nesú celou tohtoročnou sezónou.
​​​​​​​
Zažite históriu na vlastnej koži a príďte na hrad Beckov!

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]