Autor textu: TASR
28.05.2019

Pred 240 rokmi sa narodil Thomas Moore 

Je autorom Írskych melódií.

Dublin/Bratislava 28. mája (TASR)

Tvorba írskeho romantického básnika, hudobného skladateľa a herca Thomasa Moora je charakteristická svojou melodickosťou, vrúcnosťou a eleganciou. V utorok 28. mája uplynie 240 rokov od narodenia autora známej rozsiahlej básnickej zbierky Írske melódie.

      Nádherná zbierka Írske melódie (Irish Melodies), ktorá vychádzala v rokoch 1807 až 1934 obsahovala 130 básní. Zhudobnil ju on sám a skladateľ John Stevenson. Dielo autorovi vynieslo 500 libier ročne počas štvrťstoročia. V poetickej zbierke boli také tituly ako napríklad Oft in the Stilly Night. Ďalšia báseň, Lalla Rookh, ku ktorej ho inšpiroval lord Byron z roku 1817, bola v tom čase najprekladanejšou poémou a priniesla mu taktiež veľké uznanie. K satirám Moora patria romány o rodine Fudgeovcov (The Fudge family in Paris, The Fudge family in England).

       Thomas Moore sa narodil 28. mája 1779 v írskom Dubline. Aj keď nepochádzal z bohatej rodiny, dostal vynikajúce vzdelanie na dublinskej Trinity College i v Londýne vo Veľkej Británii a stal sa právnikom. V roku 1803 vo veku 24 rokov bol vymenovaný za registrátora admirality na Bermudách. Na ostrove strávil asi tri mesiace, ale svoju prácu považoval za veľmi jednoduchú a neinšpirujúcu. Navyše ho jeho zástupca pomocou podvodu pripravil o veľkú sumu peňazí, čím sa Moore dostal do dlhov a hrozilo mu väzenie. Unikol na do Európy, kde strávil niekoľko rokov a do vlasti sa vrátil až keď bol dlh splatený, v čom mu pomohli jeho priaznivci.

      Po čase, napriek vzdelaniu právnika, sa začal venovať poézii a literárnej tvorbe. Okrem básní oplýval aj talentom na satiru a iróniu a svojimi hanopismi si ostro podával panovníka, ktorý opustil svoje liberálne názory z mladosti i kancelára, utláčateľa Írov. Hanopisy vydané vo zväzku v roku 1813 boli veľmi obľúbené.

      Brilantný básnik sa oženil s herečkou, Elizabeth "Bessy", ktorá bola dcérou oficiálneho predstaviteľa Východoindickej spoločnosti. O svojom manželstve rodičom nepovedal, zrejme preto, lebo jeho manželka bola anglická protestantka. Navyše nemala veno, čiže nemohla zlepšiť jeho finančné vyhliadky.

      V Londýne sa Moore stal vyhľadávaným, príjemným spoločníkom, v miestnych salónoch prednášal svoje verše, dokonca spieval a vzbudzoval záujem írskych nacionalistov, pre ktorých bol hrdinom.

      Pri niekoľkých príležitostiach sa stretol s princom z Walesu a tešil sa najmä z patronátu írskeho aristokrata Lorda Moiru. Navštevoval londýnske knižnice plné literárnych pokladov.

      V Británii Moore publikoval novú poéziu. Napriek dobrým hodnoteniam a skvelému predaju bol rozčarovaný písaním poézie a začal uvažovať o písaní románov, žánru, ktorý sa stal čoraz obľúbenejším.

      Spisovateľ Thomas Moore je aj autorom životopisu lorda Byrona, ktorý mu dal svoje spisy s tým, že ich má po jeho smrti vydať. Moore si vyslúžil za dielo množstvo kritických ohlasov a rozhodol sa ho pre citlivý obsah spáliť.

      Spisovateľ produkoval i také brilantné diela akým bola paródia na agrárne povstanie - Memoirs of Captain Rock (1824).

      V októbri 1825 boli nakoniec publikované po deviatich rokoch práce Mooreove Memoáre o živote Richarda Brinsleyho Sheridana. Ukázalo sa, že toto veľmi populárne dielo, rýchlo prešlo niekoľkými edíciami a pomohlo Mooreovi získať vážnejšiu povesť medzi jeho literárnymi súčasníkmi.

      Básnikovi ešte počas života zomrelo postupne jeho päť detí, čo ho veľmi bolestne zasiahlo.
​​​​​​​
      Thomas Moore zomrel 25. februára 1852 vo Wiltshire vo Veľkej Británii vo veku 72 rokov. 

      zdroje: www.britannica.com, www.poemhunter.com, Ottův slovník naučný. Sedmnáctý díl, Vydavatel a nakladatel J. Otto v Praze 1901

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]