Autor textu: TASR
23.05.2019

Prezident podpísal novelu zákona o pôžičkách

Stabilizačnú pôžičku dostanú v jednom akademickom roku len raz.

Bratislava 23. mája (TASR)

 Študentom študijného odboru ošetrovateľstvo pribudne nový druh pôžičky, takzvaná stabilizačná pôžička. Prezident SR Andrej Kiska v utorok 21. mája podpísal novelu zákona o Fonde na podporu vzdelávania z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR. TASR o tom v stredu informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

      Novela zákona o fonde upravuje možnosť administrácie nového druhu pôžičky ako formy sociálnej podpory vybraných skupín študentov vysokých škôl, ktorí štúdiom zvoleného študijného programu vysokej školy získajú kvalifikačný predpoklad na výkon povolania ohrozeného nedostatkom pracovných síl v SR. Nedostatkové regulované povolania budú každoročne zverejnené v zozname nedostatkových povolaní a určí ich ministerstvo v spolupráci s ďalšími príslušnými rezortmi.

      Podnetom na novelizáciu zákona bola potreba prijať opatrenia na stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov, konkrétne zdravotných sestier, v systéme zdravotníctva. "Jedným z týchto opatrení je poskytovanie stabilizačnej pôžičky študentom študijného odboru ošetrovateľstvo prostredníctvom fondu," uvádza sa v predkladacej správe rezortu školstva. 
​​​​​​​
      Fond bude poskytovať stabilizačnú pôžičku študentovi v jednom akademickom roku len raz. Pôžičku môže získať študent najviac počas šiestich akademických rokov, pričom tie nemusia nasledovať po sebe. Lehotu splatnosti stabilizačnej pôžičky možno dohodnúť najviac na desať rokov. Rada fondu bude môcť rozhodnúť o predĺžení lehoty splatnosti stabilizačnej pôžičky len na základe odôvodnenej žiadosti dlžníka, najviac však na 20 rokov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]