Autor textu: TASR/školské.sk
20.05.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu 

Vo vašej knižnici by nemali chýbať.

Bratislava 20. mája (Skolske.sk)

Nové tituly žánrov spoločenského románu, románu pre ženy, severského krimi či príbehu pre mládež pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov. 

      Letný hosť je názov románu Američanky Alison Andersonovej, žijúcej vo Švajčiarsku. Ponúka v ňom príbeh krehkého priateľstva Antona Pavloviča Čechova a nevidomej lekárky Zinaidy. Horúce leto roku 1888, východná Ukrajina. Do letného sídla rodiny Lintvariovovcov prichádzajú Čechovovci z Moskvy, aby si prenajali hosťovský dom. Jeden z bratov, prostredný syn Anton, nadviaže s mladou lekárkou Zinaidou zvláštny citový vzťah. Zinaida v dôsledku vážnej choroby oslepla a aby vyplnila prázdnotu vo svojom živote, začala si písať denník. O viac ako sto rokov neskôr, v roku 2014, sa práve tento denník stáva pre Kaťu Kendallovú poslednou šancou, ako zachrániť rodinné vydavateľstvo pred krachom. 

      Pre ženy, ktoré by sa chceli stať múdrejšími a zrelšími v záležitostiach lásky, ponúkajú  autori a psychoterapeuti Steven Carter a Julia Sokol v knihe Muži majú radi ženy, ktoré sa majú rady jednoduché a fungujúce princípy pre udržanie pevného a dlhodobého partnerského vzťahu. Pretože ani múdre ženy nie sú imúnne voči typickým chybám, ktoré ničia partnerskú harmóniu. Hlavná myšlienka knihy spočíva na princípe, že úspešný vzťah môžu partneri vybudovať len pod podmienkou, že sa prijímajú takí, akí sú, a že láska môže vzniknúť len zo zdravej sebalásky. 

      Less je názov spoločenského románu, ktorého autorom je Američan Andrew Sean Greer. Arthur Less je neúspešný spisovateľ, ktorému nemilosrdne klope na dvere päťdesiatka. Vníma to ako hroznú nespravodlivosť, veď len teraz sa ako-tak naučil žiť. A aby toho nebolo dosť, dostane pozvánku na svadbu svojho bývalého priateľa, s ktorým prežil posledných deväť rokov a dúfal v lásku až za hrob. Prepadne ho zúfalstvo a šialený smútok, s ktorým si nevie rady. Svadby sa rozhodne nemieni zúčastniť a aby si to ospravedlnil aj sám pred sebou, prijme pozvánky na všetky konferencie, literárne podujatia a tvorivé pobyty, ktoré predtým veselo ignoroval. Naplánuje si tak cestu okolo sveta, počas ktorej oslávi aj obávané narodeniny. 

      Austrálčan Markus Zusak je autorom spoločenského románu Clayov most. Päť nedospelých bratov Dunbarovcov žije na predmestí austrálskeho mesta bez otca a matky, podľa vlastných pravidiel. Matka chlapcov, klaviristka, ktorá na otcov podnet emigrovala z komunistického Poľska, sa najprv prebíjala životom v rakúskom tábore, potom v Austrálii robila podradné práce, učila sa po anglicky a napokon sa vydala. Piatich synov vychovávala prísne, ale s láskou. Po jej smrti život bratov poznačí záhadné zmiznutie otca. Dávajú mu prezývku Vrah, lebo sa nazdávajú, že po jeho odchode v srdci každého z nich niečo zomrelo. Po čase sa však otec z ničoho nič objaví a jeden z bratov pozná jeho tajomstvo.

      So severským krimi Klamstvá, ktoré hovoríme prichádza Švédka Kristina Ohlssonová. Sara, obvinená z piatich vrážd, je mŕtva. Právnika Martina Bennera, ktorý sa o jej prípad zaujímal, vtiahli proti jeho vôli do pátrania po jej zmiznutom štvorročnom synovi Miovi. Kým sa chlapec nenájde, nenechá ho bezohľadná mafiánska organizácia na pokoji. Martin zúfalo sleduje každú jednu stopu, no tých je žalostne málo. Čo sa vlastne stalo v posledný deň v Miovej škôlke? Chlapcovo zmiznutie však nie je Martinov jediný problém. Musí zistiť, kto sa ho snaží dostať do väzenia za vraždu, ktorú nespáchal. Honba za pravdou postaví Martina pred nepríjemnú dilemu. Dokáže zachrániť Mia a aj samého seba? 

      Matkino zbohom je názov románu pre ženy z pera americkej autorky Kate Hewittovej. Tehotná Heather sa nachádza v zložitej situácii. Nezvláda splácať účty, manžela má po úraze a doma ju čakajú ďalšie tri hladné krky. Štvrté dieťa za daných okolností neuživí. Grace je zas bohatá, slobodná a ambiciózna žena túžiaca po bábätku, priam ideálna náhradná matka pre Heatherino nenarodené dieťa a triezve riešenie jej problému. No hoci rozum tasí v prospech adopcie silné argumenty, srdce tak ľahko nepremôže. Životy dvoch žien sa tak vďaka novému človiečikovi prepletú a ony si k sebe musia nájsť cestu. 
​​​​​​​
      Britský autorský pár Giovanna a Tom Fletcherovci prichádzajú s románom pre mládež Dcéra ľudstva. Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal. Narodí sa Eva, odpoveď na ich modlitby, ich posledná nádej. Evu držia celý život izolovanú od opačného pohlavia. O svojej minulosti nevie všetko. O svojej budúcnosti až priveľa. Až dovŕši šestnásť rokov, vyberú pre ňu troch vhodných kandidátov, pričom s jedným z nich má zabezpečiť pokračovanie ľudského pokolenia. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]