Autor textu: Vivien Kleščová a Adam Baloga
16.05.2019

Spolu v triede, spolu na pódiu, spolu na stupni víťazov

Súťaž je vždy plná napätia.

Spišské Vlachy 16. mája (Skolske.sk)

 Asi sa nestáva často, že v okresnej súťaži sa na stupni víťazov umiestnia dvaja žiaci z tej istej triedy. Nám sa to podarilo.
 
Súťaž je vždy plná napätia, trémy, očakávania a zábavy. Ale poďme pekne poporiadku. Mamka tvrdí, že najťažší je výber textu. Neviem, čo je na tom ťažké, keď mi dá na výber z dvoch-troch príbehov a ja si vyberiem, ktorý sa mi najviac páči. Tento rok sme vybrali rozprávku od Kristy Bendovej: O strašidelnom klavíri. Trošku som chcela polichotiť mamke, keďže ona túto prózu prednášala na Hviezdoslavovom Kubíne, keď bola tiež štvrtáčka.

Až po výbere prišla tá naozaj nepríjemná časť. Naučiť sa text naspamäť. Ach, koľkokrát som si povedala, že na to kašlem!  Že sa naučím radšej krátku báseň, dostanem jednotku zo slovenčiny a postúpiť ďalej nemusím. Ale nevzdala som to a deň čo deň sa mi toho dostalo viac a viac do hlavy. Po dvoch týždňoch trápenia som už túto rozprávku prednášala s radosťou. Príbeh sa mi vryl do srdiečka. A moja práca priniesla aj úspech vo forme postupu do ďalšieho a ďalšieho kola.

Na okresné kolo som sa veľmi tešila. Wow, idem až do Spišskej Novej Vsi prednášať! Moja účasť síce bola trochu ohrozená ovčími kiahňami. Nakoniec mi pani doktorka povolila ísť, lebo som už nebola infekčná. Ale bodkovaná som bola. Tešilo ma a upokojovalo, že tam bude aj môj spolužiak Adam. Tým, že tam pre mňa neboli vďaka Adamovi len cudzí ľudia, nemala som až taký stres a trému. Sedeli sme pri sebe a držali sme jeden druhému palce. Hneď po mojom vystúpení nasledoval Adam. Takže sme to mali za sebou skoro naraz. A už sme spokojne mohli počúvať zvyšných prednášajúcich.  Pri vyhlasovaní odzneli naše mená. Skákali sme od radosti! Je to ten najkrajší pocit. Pocit radosti, zadosťučinenia, pýchy a pokoja. Vtedy si človek uvedomí, že to všetko stálo za to. Je úžasné takto potešiť nielen seba, ale aj svoju rodinu a školu.

(Vivien Kleščová, IV. tr.)
  
 
Recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa zúčastňujem každý rok.  A každý rok je potrebné mať iný text. Nie je ľahké učiť sa ho, ale keď sa vám vryje do hlavy, je to o niečo ľahšie. S novým textom prvýkrát vystupujeme pred svojimi spolužiakmi na triednom kole. Ak sa to triede páči, znamená to, že dokážete zaujať. Pani učiteľka vyberie najlepších žiakov do školského kola. Mne aj spolužiačke Vivien sa podarilo postúpiť až do okresného kola v Spišskej Novej Vsi. Bol som veľmi rád, že v tej istej kategórii (1. kategória – próza) mohli recitovať za našu školu až dvaja recitátori. Obidvaja sme sa povzbudzovali, no tréma stúpala. Nakoniec sa Vivien podarilo získať krásne druhé miesto a mne prvé. Bol by som veľmi rád, keby sa nám raz podarilo dostať sa spolu na stupeň víťazov aj v Dolnom Kubíne na celoslovenskom kole. Zatiaľ sa teším, že do našej školy a do našej triedy môžu putovať až dva diplomy.

(Adam Baloga, IV. tr.)

Vivien Kleščová a Adam Baloga (obaja IV. tr.)
ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy




Popiska fotografie: I. kategória - próza Okresné kolo HK 2019 Sp. Nová Ves Zdroj: Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]