Autor textu: Nicol Rácová, oktáva A
15.05.2019

Pekná ofina na moderátora nestačí

Určite si tam bol. A ak si tam nebol, tak si to počul.

Bratislava 15. mája (Skolske.sk)


A ak si to nepočul, tak potom nie si z Tilgnerky. Pretože to, že ku nám vo štvrtok 10. mája 2019  zavítali známi manželia Adela a Viktor Vinczeoví  na besedu Médiá a ich vply na spoločnosť,  počuli všetci!

Pre nás – študentov  z Bratislavy  nie je až tak ,,wow“, keď uvidia niekoho známeho. Sme na to pomerne zvyknutí a je to normálne. No pre mladších žiakov to je vždy veľký sviatok, a tak to bolo aj u nás, keďže sme sa  na besede zišli aj s piatakmi. Mladšie deti sa predbiehali v otázkach, kým tí starší radšej počúvali, ako sa pýtali. Nedivím sa, veď bolo čo počúvať! Či už Adela, alebo Viktor rozprávali o ich pohľade na svet, na médiá, na hodnoty… Nebáli sa prezentovať svoj osobný názor napriek tomu, že nie vždy sa vzájomne stotožňovali - práve naopak - niekedy si dokonca názorovo protirečili a to je na diskusiách (alebo samotnom manželstve) to zaujímavé - diverzita!

Úprimnosť nadovšetko

Známi moderátori sa nezdráhali  hovoriť ani o ich súkromí a osobnom živote, keďže aj to prišlo na pretras. Ich úprimnosť a otvorenosť k veciam, o ktorých sa väčšina známych tvárí zdráha verejne rozprávať, bola príjemne prekvapivá. Mnohé ,,celebrity“ si prísne strážia, k čomu sa vyjadria. Otázky na telo často ostanú nezodpovedané. A keď už, tak odpovede pekne zaobalia, aby boli diplomatické a aby s nimi väčšina súhlasila… Lenže u Adely a Viktora to bolo inak. Dokonca, keď Adela povedala, že sa jej môžeme pýtať hocičo a mladší vytiahli otázku: Koľkokrát denne sa sprchujete, Adela ani Viktor neubrali na úprimnosti a vtipnosti. Či už sme sa bavili o tom, ako sa dostať do médií, alebo čo varia a či sa sprchujú, oni sa netrápia tým, čo si o nich druhí myslia. Oni nepotrebujú vzory. Ich motto  je, aby bol každý najlepšia verzia seba. Aby sme sa nehrali na niečo, čo nie sme. Aby sme boli autentickí! Zaujali nás aj ich názory, že sa nemáme snažiť zdokonaľovať v tom, čo nám až tak nejde, ale práve v tom, v čom sa nám darí a čo chceme raz robiť. A že aj médiá sú len bublina a my si máme vyberať, čo je podstatné, pravdivé a čo klam.

pic
Foto:Adam Zjavka, V.Ab

Ako sa stať slávnymi?

Nestačí mať peknú ofinu – povedala Adela (aj keď Viktor ju má), treba na sebe makať a vedieť, v čom si dobrý a po tejto ceste ísť. Veľa študovať, všímať si svet okolo seba. Keď zaznela otázka, či čítajú, zaváňalo to provokáciou,  ale obaja zo svojich batôžkov vybrali práve rozčítanú vybrali knihu. Na záver besedy si našli čas aj na autogramy a  foto, dokonca nahrali rozhovor do nášho školského Rádia Tilgnerka a s p. uč. A.Hlavinkovej, vďaka ktorej vlastne na Tilgnerku prišli, prisľúbili ďalšiu besedu.
           

Ponaučenie

Osobne mám Adelu veľmi rada, nie pre jej popularitu, ale pre jej  inteligenciu, sčítanosť a vyzretosť. Vždy ma fascinovalo, ako sa dokáže pohybovať vo svete showbiznisu a pritom byť ,,normálna“ . Nikdy som nemala pocit, že by sa na niečo hrala, že by mala potrebu znieť zbytočne múdro, alebo že by si potrebovala verejne niečo dokazovať. Ľudia takéhoto typu sú dobrým vzorom pre nás - mladých. Z besedy sme si odniesli veľa. Okrem vlastnej autenticity aj to, že pokiaľ veci robíš srdcom, tak cítiš, či je to tá správna cesta. Netreba sa zbytočne trápiť nad tým, čo si o tebe myslia ostatní. Treba makať a niekedy sa aj premáhať, pretože bez práce  nie sú koláče. A najhlavnejšie, že nie je dôležité byť podobná verzia toho  alebo toho… ale byť tá najlepšia verzia samého seba!
​​​​​​​
Text: Nicol Rácová, oktáva A
Foto: Adam Zjavka, V.Ab
Spojená škola, ZŠ a G, TIlgnerova 14, Bratislava

pic
Foto: text

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]