Autor textu: Skolske.sk
14.05.2019

Podujatie Botanikiáda oslavuje desiate výročie

Tento ročník má podtitul Vyrobené z rastlín.

Košice 14. mája (Skolske.sk)

 Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach organizuje okrúhly desiaty ročník projektu pod názvom Botanikiáda. V troch turnusoch počas májových stried 15., 22. a 29. mája 2019 sa na regionálnom kole stretne 202 žiakov piateho ročníka základných škôl Košického a Prešovského samosprávneho kraja a 103 pedagógov. 

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo aj napriek náročnosti usporiadať toto podujatie pre základné školy už po desiatykrát. Za ostatné roky záujem zo strany škôl prevyšoval naše kapacitné možnosti a preto sme, žiaľ, nemohli do projektu prijať všetkých záujemcov. Veríme, že tí, ktorým sa podarilo zúčastniť Botanikiády, prežili v botanickej záhrade nielen príjemné, ale aj užitočné chvíle. O záujme zo strany škôl svedčia aj čísla. Za desať rokov realizácie projektu sa do on-line testovania zapojilo 27 637 žiakov a na regionálnom kole v botanickej záhrade sa osobne zúčastnilo 2 130 žiakov so svojimi pedagógmi,“ uviedla koordinátorka podujatia RNDr. Andrea Fridmanová, PhD. z Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Hlavným cieľom projektu Botanikiáda je vzbudiť záujem talentovaných žiakov o oblasť botaniky prostredníctvom hravej formy súťaže a nenútenou formou ich informovať o význame rastlín, ochrane a tvorbe životného prostredia. Zároveň je jednou z úloh podujatia motivovať pedagógov biológie k väčšej kreativite pri výučbe. 

Tento ročník Botanikiády nesie podtitul „Vyrobené z rastlín“. Na žiakov budú čakať problémové úlohy na šiestich stanoviskách, ktoré budú rozmiestnené v celom areáli botanickej záhrady, nevynímajúc expozičný skleník, okolie bazénov či parenísk, takže sa žiaci môžu zoznámiť aj so širšími priestormi botanickej záhrady a jej pestovateľským zázemím. Okrem teoretických vedomostí si overia aj svoje praktické zručnosti. Pedagógom sa prostredníctvom prezentácií pokúsime predstaviť nové metodické postupy a zaujímavé poznatky v oblasti botaniky a ekológie.

 riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach prof. RNDr. Pavol Mártonfi, PhD. 

Rovnako ako v posledných rokoch je aj tentoraz projekt Botanikiáda zabezpečený predovšetkým zo zdrojov Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach a realizuje sa aj vďaka podpore partnerov. „Naša veľká vďaka pri realizácii desiateho ročníka Botanikiády patrí spoločnosti Zeocem Bystré, spoločnosti Labaš, s.r.o., Slovenskej botanickej spoločnosti SAV a čajovni Čavango,“ dodal prof. RNDr. Pavol Mártonfi, PhD.

Skolske.sk informovala Mgr. Linda Babušík Adamčíková, Tlačová referentka a hovorkyňa UPJŠ v Košiciach

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]