Autor textu: TASR
06.02.2019

Cirkvi a UZZNO vidia v školstve diskrimináciu cirkevných škôl

Diskriminácia má negatívny vplyv na kvalitu a vytráca sa zdravá konkurencia škôl

Bratislava 6. februára (Skolske.sk)

Najvyšší predstavitelia kresťanských cirkví a Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (UZZNO) v SR vidia v školstve diskrimináciu, týka sa cirkevných škôl. Ako sa uvádza v ich vyhlásení, rodičov a pedagógov zneisťuje súčasná situácia, v ktorej "verejná správa umelým spôsobom znižuje počet žiakov v cirkevných školách, čo je zdrojom nestability a môže viesť postupne k zániku týchto škôl". TASR o tom informovala Konferencia biskupov Slovenska.

Cirkvi pripomenuli, že súčasťou uplatňovania náboženskej slobody je právo rodičov vychovávať deti v súlade s ich hodnotami a vierovyznaním. Pripomenuli, že od Nežnej revolúcie boli založené desiatky materských, základných a stredných škôl s prívlastkom cirkevné. 

"Cirkvi a náboženské spoločnosti oceňujú všetky formálne kroky, ktorými SR podporila existenciu cirkevných škôl a školských zariadení.

UZZNO

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR tvrdí, že optimalizácia regulačného procesu, ktorého cieľom je umiestnenie väčšieho počtu žiakov v tých odvetviach hospodárstva, ktoré indikujú vysokú požiadavku na trhu práce si vyžiadala zmenu spočívajúcu v prechode z plánovania počtu tried na určovanie počtu žiakov. 

Vzhľadom na to, že ide o prenesený výkon štátnej správy, schvaľovací proces určovania počtu žiakov stredných škôl nepodliehal schvaľovaniu v krajských zastupiteľstvách, ani následnému vydaniu všeobecne záväzného nariadenia,"

MŠVVaŠ

  Úprava kompetencie samosprávnych krajov z určovania počtu tried na určovanie počtu žiakov povedie podľa ministerstva školstva k postupnej optimalizácii sústavy odborov vzdelávania a k ich koncentrácii na príslušných stredných školách.

Rezort pripomenul, že sa uskutočnili stretnutia so všetkými školami, ktoré rozporovali návrhy vyšších územných celkov. "Nesúlad s kritériami pri zaraďovaní cirkevných škôl sme zaznamenali najmä v Košickom samosprávnom kraji," uzavrelo ministerstvo školstva.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]