Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Ing. Nina Bartovic
27.01.2025

Žiaci Spojenej školy Rakovice pestujú vitamíny budúcnosti

Pestovanie mikrozeleniny je nenáročné a stačí naň nakličovacia miska s nerezovým sitkom, alebo kokosové vlákno, vhodné semená a pravidelné zavlažovanie.

Foto: Klaudia Vaculová

Bratislava 27.01.2025 (Skolske.sk)

Žiaci odboru Záhradnícka výroba a služby v Spojenej škole Rakovice zažili zaujímavé
praktické vyučovanie, počas ktorého sa naučili pestovať mikrozeleninu. Tieto drobné
výhonky rôznych druhov rastlín predstavujú nielen trend v oblasti zdravého stravovania, ale
aj cennú lekciu pre mladých záhradníkov.

pic
Foto: Klaudia Vaculová

Mikrozelenina, hoci je drobná, ukrýva v sebe obrovský výživový potenciál. Je bohatá na
vitamíny C, E, K a skupiny B, a jej nutričná hodnota často prevyšuje obsah živín v dospelých
rastlinách. Ide tak o ideálny doplnok stravy, ktorý je nielen zdravý, ale aj estetický na tanieri.

Pestovanie mikrozeleniny je nenáročné a stačí naň nakličovacia miska s nerezovým sitkom,
alebo kokosové vlákno, vhodné semená a pravidelné zavlažovanie. Úrodu, mladé výhonky je
možné zbierať už niekoľko dní po výseve. Prostredie moderného školského skleníka
poskytuje ideálne podmienky nielen na pestovanie mikrozeleniny, ale aj na realizáciu
experimentov a získavanie praktických skúseností.

pic
Foto: Klaudia Vaculová

Žiaci si mohli vybrať z rôznych druhov mikrozeleniny. Siahli po osvedčených klasických
druhoch ako hrach, ďatelina či slnečnica, no vyskúšali aj menej tradičné možnosti, ako pak
choi, mizuna, mangold či farebné reďkovky.

Po vysiatí semien a pravidelnej starostlivosti prišiel na rad prvý zber. Mladé výhonky sa
zbierali už po týždni a čerstvo zozbieraná mikrozelenina sa stala hlavnou hviezdou
ochutnávky.

pic
Foto: Klaudia Vaculová

Žiaci pripravili jednoduché, obložené chlebíky, ktoré dozdobili čerstvou mikrozeleninou.
Každý mal možnosť ochutnať rôzne druhy výhonkov a zistiť, ktoré mu najviac vyhovujú.
Degustácia bola nielen kulinárskym zážitkom, ale aj skvelou príležitosťou spoznať, ako
jednotlivé druhy mikrozeleniny ovplyvňujú chuť jedla.

Prvý zber a ochutnávka boli veľkým úspechom. Žiaci prejavili záujem o ďalšie výsevy a
plánujú pestovanie mikrozeleniny rozšíriť aj do ďalších projektov.

pic
Foto: Klaudia Vaculová

Táto aktivita dokazuje, že záhradníctvo nie je len o práci, ale aj o radosti z objavovania
nových možností. Je nielen zaujímavou inšpiráciou pre oživenie našej kuchyne, ale aj
vhodným tipom pre mnohé moderné gazdinky ako si vypestovať tieto malé zázraky v pohodlí
svojho domova.

Žiaci si nielen osvojili praktické zručnosti, ale zároveň pochopili, aký význam má zdravá strava
a udržateľné pestovanie. Spojená škola Rakovice opäť potvrdila, že moderné vzdelávanie
môže byť zábavné, poučné a prínosné pre budúcnosť.

pic
Foto: Klaudia Vaculová

Január 2025

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]