Piešťany 11. decembra (TASR) - Podujatie Gastro Vianoce 2024, ktoré organizuje Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, prebieha od 10. do 11. decembra. Špeciality z rôznych kútov sveta vrátane slovenskej klasiky môžu návštevníci v stredu ochutnať do 18.00 h. Vyše 600 študentov sa podieľalo na príprave priestorov a množstva druhov jedla. Triedy a učebne premenili na bar, čajovňu či reštaurácie. V rámci workshopu dokonca pomáhali s výrobou čokoládových produktov aj ľudia s Downovým syndrómom.
Nechýbali mexické pochúťky, výroba vianočných oblátok, vegánska reštaurácia či dokonca francúzska ulička. Okrem prípravy jedál a nápojov študenti taktiež predviedli napríklad poľovnícke alebo mikulášske stolovanie či dokonca s tematikou Titanicu. Podujatie je spojené s dňom otvorených dverí, žiaci základných škôl a záujemcovia teda získali aj komplexné informácie o štúdiu.
Podľa riaditeľa školy Ladislava Blaškoviča sa takéto podujatie uskutočňuje s prestávkami už vyše 30 rokov a nie vždy je spojené s Vianocami. "Gastro Vianoce nie sú len dňom otvorených dverí, ale tradičnými predvianočnými dňami, ktoré u nás trávia nielen Piešťanci," priblížil Blaškovič s tým, že už v priebehu prvého dňa rátali hostí na tisíce.
Prvé nápady a návrhy súvisiace s podujatím sa podľa neho začali riešiť už v lete. Študentka akadémie Kiara Rentová vysvetlila, že podrobnejšie prípravy sa začali približne dva mesiace vopred. Blaškovič zdôraznil, že jedlo a dizajn podujatia pripravovali študenti sami. Výnimkou boli čokoládové produkty, ktoré pomáhali vyrábať ľudia s Downovým syndrómom. "Pripravili niektoré produkty, ako napríklad rôzne odznaky či adventný kalendár, ktorý sme predávali, a výťažok sme im venovali," dodal.