Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Peter Bercik
22.10.2024

Hrdosť, dojatie i dobrá nálada. Košická Filmová škola oslávila jubileum vo veľkolepom štýle

Galavečer spomienok úspešnej dvadsaťročnej cesty vyvrcholil vystúpením skupiny Marián Čekovský Band

Zriaďovateľ Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej Valter Uhrík počas interview. Foto: Johana Blaščíková

Košice 21.10.2024 (Skolske.sk)

V košickom kine Úsmev v piatok večer rezonoval príbeh o tom, ako manželia Uhríkovci z jednej triedy s jednou kamerou vybudovali špičkovú strednú školu, jedinú svojho druhu na Slovensku. Všetko sa to začalo pred dvadsiatimi rokmi v roku 2004, keď v Košiciach otvorila svoje brány Súkromná stredná umelecká filmová škola. Výročie oslávila v piatok 18. októbra na galavečere v kine Úsmev za účasti učiteľov, študentov a pozvaných hostí.

O hudobnú zložku sa postarali bývalí študenti Katka Kamencová alias Moanna a Braňo Mojsej mladší so svojimi skladbami, a najmä Marián Čekovský so svojou kapelou, ktorá rozospievala celú kinosálu. Slávnostné podujatie moderoval Dominik Matulaj, tiež úspešný absolvent Filmovej školy, ktorého verejnosť pozná z televízie Markíza. Zriaďovatelia, manželia Jarmila a Valter Uhríkovci, ocenili za dlhoročnú spoluprácu kameramana a bývalého prodekana VŠMU profesora Jozefa Hardoša, kameramana a režiséra Milana Štelbaského, strihového majstra Petra Hrabinského, režiséra a riaditeľa košického štúdia STVR Jaroslava Kernera, učiteľov Mateja Kladeka a Daniela Tatarku a spolupracovníkov školy - psychologičku Angeliku Prevozňákovú a riaditeľa pre vonkajšie vzťahy a hovorcu U. S. Steel Jána Baču, keďže s oceliarenským gigantom má škola dlhoročnú výbornú spoluprácu.


pic
Zriaďovateľka Filmovej školy Jarmila Uhríková. Foto: Marco Sivulič

Je dvadsať rokov veľa alebo málo, položila si otázku zakladateľka a exriaditeľka školy Jarmila Uhríková. „Z hľadiska ľudského veku dosť – je to približne štvrtina života, z hľadiska vesmíru je to zrnko prachu v piesku. Keď som to zrekapitulovala, sama som bola prekvapená, čo všetko sme spoločne dokázali,“ povedala Uhríková a vymenovala: „Naše brány opustilo 457 maturantov a 186 pomaturitných študentov. Uskutočnili sme 18 projektov za skoro 1 milión 600-tisíc eur. V rámci programu Erasmus+ a Leonardo da Vinci sme na mobility vyslali 361 študentov a pedagógov do 16 krajín Európy. Vydali sme 15 autorských učebníc a odborných učebných textov. Vytvorili sme a experimentálne overili štyri nové študijné odbory, ktoré sú zaradené v celoslovenskej sieti. S overovaním ďalšieho sme práve začali. V poslednom hodnotení INEKO sme medzi strednými odbornými školami dosiahli prvé miesto v Košickom kraji a piate na Slovensku.“

Na porovnanie - 1. septembra 2004 nastúpilo do školy 17 žiakov, dnes ju navštevuje 193 študentov. „V Košiciach vznikol filmársky mikrokozmos tvorivosti, radosti z nakrúcania, fotenia, kreatívnej činnosti, spolupatričnosti, lásky, vzájomnej pomoci a úcty,“ dodala Jarmila Uhríková. Že to nie je len fráza, dokázali svojimi úprimnými video zdravicami okrem vyššie spomenutých aj Samuel Miščík, známy ako youtuber Moon, Šimon Šebo, Dominik György, Lukáš Jankovčin, Zuzka Šimkaninová alias Lady Zika, Igor Engler a Matej Štelmák. Zabudnúť nesmieme ani na reportéra Ivana Koribaniča či Annu Smoroňovú, ktorá bola ako prvá žena v histórii nominovaná na ocenenie Český lev v kategórii Najlepšia kamera za film Tiché Tajomstvá.


pic
Slávnostný galavečer vyšperkovala svojím vystúpením skupina Marián Čekovský Band. Foto: Veronika Šimkaninová

Čerstvá riaditeľka a dlhoročná zástupkyňa Lívia Hirjaková pripomenula, že v priebehu dvoch desaťročí pôsobenia školy sa menili názov, adresa, vybavenie, študijné odbory i predmety. „Zmien bolo a ešte bude veľa. Jedno sa však ani za 20 rokov nezmenilo. Vzťah medzi učiteľom a žiakom, ktorý dodáva vyučovaniu a spoločne strávenému času náboj, energiu, korenie, vôňu, chuť a melódiu. Môžem škole tíško závidieť. Na rozdiel od nás, ľudí, škola vekom nestarne, ale naopak. Čerpá silu z tradícií a poznatkov, ktoré tu zanechali pedagógovia a stále noví žiaci ju robia mladou a neustále sa rozvíjajúcou,“ povedala Hirjaková.


pic
Zriaďovateľ Valter Uhrík a moderátor večera Dominik Matulaj. Foto: Marco Sivulič

Zakladateľ Valter Uhrík si zaspomínal, ako začínali na jednej chodbe. „Najprv sme mali prenajaté štyri učebne a jednu dielňu, ktorú sme prebudovali na fotoateliér. Zohnali sme jednu kameru a učili. Dnes som hrdý, že máme krásne zrenovované priestory na Petzvalovej ulici, takmer dve stovky študentov a v učebniach špičkové prístroje, ktoré musíme neustále obmieňať, lebo technika rýchlo starne. Najhodnotnejší sú však ľudia, ktorí tu učia. Bez ich zápalu a ochoty odovzdávať vedomosti a skúsenosti študentom by to bola len pekná výstavka úspechov národného hospodárstva.“

O úspešnom zapájaní sa študentov do projektu Európskej únie Erasmus+ porozprávala zástupkyňa riaditeľky a projektová manažérka školy Romana Palková: „Filmová škola sa do mobilitných projektov zapája už 16 rokov. Táto dlhodobá spolupráca umožňuje študentom získať cenné skúsenosti, inšpirovať sa a rozšíriť svoje obzory v oblasti audiovizuálnej tvorby. Škole prajem ešte veľa ďalších projektových možností na realizáciu a nové zážitky pre našich študentov a pedagógov.“

pic
Riaditeľka Filmovej školy Lívia Hirjaková. Foto: Johana Blaščíková

Marián Čekovský netají, že manželia Uhríkovci sú jeho srdcu blízki. Pred vystúpením im na pódiu gratuloval s humorom sebe vlastným. „Teším sa, že vaša škola má dobré meno po celom svete a že nám závidia aj v Bratislave. Zobral som so sebou kvôli tomu aj jedného Bratislavčana, keby sa s ním chcel niekto vyfotografovať,“ žartoval Čeky, narážajúc na špičkového slovenského gitaristu Henryho Tótha, ktorý bol súčasťou Marián Čekovský Bandu. Galavečer producentsky  a scenáristicky zabezpečovala firma Auvid Production, ktorú vedie tiež bývalý až dvojnásobný absolvent Viktor Herrgott, o catering sa postaral - ako inak - bývalý študent Peter Baranič a jeho PeBar-bistro. Záverečné titulky patrili dlhočiznému zoznamu študentov školy. Mnohé z týchto mien vidíte dnes a denne v titulkoch televíznych relácií, na filmových plátnach, v najrôznejších produkciách doma i v zahraničí. Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová, stále jediná svojho druhu na Slovensku. Škola, v ktorej štúdium žiakov baví.

pic
Narodeninová torta. Foto: Marco Sivulič
pic
Hovorca U. S. Steelu Ján Bača (vľavo) a Valter Uhrík. Foto: Johana Blaščíková
pic
Slávnostný galavečer sa uskutočnil v košickom kine Úsmev. Foto: Marco Sivulič
pic
Slávnostný galavečer produkčne zastrešila firma Auvid Production. Foto: Veronika Šimkaninová

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]