Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Zuzana Peternai
22.10.2024

ErasmusDays v Nových Zámkoch

ErasmuDays je iniciatíva, ktorá priblíži program Erasmus+ a jeho možnosti verejnosti  prostredníctvom rôznych aktivít a podujatí.

Logo iniciatívy. Foto: Zuzana Peternai

Nové Zámky 19.10.2024 (Skolske.sk)

ErasmusDays sa obvykle konajú počas niekoľkých dní v októbri každý rok. Rôzne organizácie, školy, univerzity a podniky môžu organizovať podujatia, prezentácie, diskusie, workshopy alebo kampaňe, aby zdieľali svoje skúsenosti a príbehy s verejnosťou. Týmto spôsobom prispievajú k zvýšeniu viditeľnosti programu Erasmus+ a jeho pozitívneho vplyvu nielen v Európe.

pic
Foto: Zuzana Peternai

Hlavnými cieľmi ErasmusDays sú:
1. Oslava úspechov: Podpora a oslava projektov a aktivít, ktoré boli realizované v rámci programu Erasmus+. To môže zahŕňať projekty v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu.
2. Vytváranie povedomia: Zvýšenie povedomia o možnostiach mobility, medzikultúrnom dialógu a európskej spolupráci, ktoré program Erasmus+ ponúka.
3. Podpora siete: Vytváranie a posilňovanie sietí medzi organizáciami, účastníkmi a zainteresovanými stranami, ktoré sa zúčastňujú alebo sa plánujú zúčastniť programu Erasmus+.
​​​​​​​Na Slovensku sme oslavovali #ErasmusDays šiesty krát. 

pic
Žiaci lúštia kód. Foto: Zuzana Peternai

Gymnázium Petra Pázmáňa sa už tiež šiesty krát zapojilo do tejto iniciatívy a celý týždeň od 14. do 18. októbra sme organizovali rôzne aktivity na šírenie nielen programu Erasmus+, ale aj eTwinning. Na začiatku týždňa sa v prvých dvoch ročníkoch žiaci zahrali hru o členských štátoch EU, lepšie povedané pomocou správnej identifikácie štátov EU lúštili kód. Po rozuzlení vety – Let us build our future together (Poďme budovať našu budúcnosť spolu) nasledovala prednáška spojená s diskusiou o histórii EU a podmienkach vstupu do EU.

pic
12 rozdielov medzi obrázkami. Foto: Zuzana Peternai

V II. a III.A žiaci mali nájsť 12 rozdielov medzi dvoma obrázkami a na základe rozdielov sa rozprúdila debata o zmenách, ktoré priniesla Európska Únia do členských štátov. Diskusia bola pre žiakov zaujímavá, nakoľko oni sa už narodili do EU a nezažili na vlastnej koži, aké to bolo pred našim vstupom do tejto spoločnosti. Na záver mali žiaci vytvoriť plagáty o zmenách, ktoré nám vstup do EU priniesla.

pic
Tvorba plagátov. Foto: Zuzana Peternai
pic
Tvorba digitálnych plagátov. Foto: Zuzana Peternai

Počas týždňa žiaci pod vedením koordinátorky programu Erasmus+ spravili aj kútik programu, kde uviedli zopár základných faktov o programe Erasmus+, vystavili fotografie o už realizovaných mobilitách za posledných 15 rokov. Žiaci s úžasom brali na vedomie, že do dnešného dňa z našej školy vycestovalo vyše 110 žiakov a 102 učiteľov do 45 rôznych miest v Európe! Populárnou destináciou je Španielsko, krajina ktorej jazyk sa naši žiaci učia od prvého ročníka. Preto jedna z aktivít sa zamerala na spoznanie historických, kultúrnych a literárnych pamiatok tejto juhoeurópskej krajiny.

pic
Kútik o EU. Foto: Zuzana Peternai

Koordinátorka programu Erasmus+ predstavila program žiakom pomocou prezentácie, poukázala na možnosti programu vrátane krátkodobých mobilít skupín žiakov a dlhodobých žiackych mobilít a na projekty eTwinning. Upriamila pozornosť aj na prínosy programu, čo všetko nám program Erasmus+ a eTwinning dáva a prečo je dôležité zapájať sa do iniciatív. Momentálne 4 žiaci študujú v zahraničí, všetci sú na dlhodobej mobilite. Online sme sa s nimi spojili, Noémi Gál a Daniel Sasák sa pripojili z Írska, Dóra Nyul a Zsofia Mátyus zo Španielska. S nadšením rozprávali o svojich zážitkoch, o škole, o rodine a internáte a o svojich skúsenostiach z prvého mesiaca. Noémi sa pobyt tak páči, že sa zapojila aj do ErasmusDay výzvy, natočila videá, v ktorých sa s nami podelila o svoje doteraz najpamätnejšie momenty z programu Erasmus+.

pic
Online beseda. Foto: Zuzana Peternai

Posledný deň v týždni sme privítali pani Zuzanu Szabóovú z kancelárie Europe Direct, ktorá nám zhrnula informácie o vzniku EU, o jej orgánoch a o jej najvýznamnejších predstaviteľov. Sme radi, že sme mali možnosť vrámci ErasmusDays organizovať uvedené aktivity, veď tie aktívne prispievajú k šíreniu informácií o EU a jej programoch a tým aj formujú súčasnú mládež. Všetky podujatia, ktoré sa zrealizovali vo svete, nájdete na medzinárodnej mape www.erasmusdays.eu. Zoznam podujatí organizovaných na Slovensku nájdete na slovenskej webstránke iniciatívy.

pic
Foto: Zuzana Szabóová, Europe Direct
pic
Aktivita o Španielsku. Foto: Zuzana Peternai

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]