Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Peter Bercik
16.10.2024

Študentka z košickej filmovej školy vyhrala prestížnu súťaž Slovak press photo

Karolína Kollárová zaujala medzinárodnú porotu sériou fotografií Sledovanie.

Karolína s diplomom pred sériou víťazných fotografií. Foto: SŠUPF

Bratislava 15.10.2024 (Skolske.sk) - Obrovský úspech dosiahla študentka Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmová v Košiciach. Karolína Kollárová vyhrala súťaž Slovak press photo 2024 v medzinárodnej kategórií Študenti a mladí fotografi do 26 rokov. 

pic
Karolína s ocenením. Foto: SŠUPF

Porotu presvedčila sériou fotografií s názvom “Sledovanie”. Karolína má osemnásť rokov, pochádza z Prešova, obľubuje šport akéhokoľvek typu, fotenie a módu.

Do súťaže Slovak press photo sa zapojila prvýkrát. „Séria Sledovanie vznikla v podstate tak, že nám pani učiteľky dali zadanie nafotiť dokument a aby nám pomohli vymyslieť, že čo budeme fotiť, tak nám poradili pozrieť sa do galérie a všimnúť si, či máme niečo, čo si často fotíme – nejakú konkrétnu vec. Ja som našla viacero fotiek odfotených cez vchodové dvere ku mne domov. Ako pred nimi stoja ľudia, čo napríklad idú na návštevu, lebo to bola sranda, keďže o tom nevedeli. Dala som fotky dokopy a pár som ich nainscenovala, aby to bolo trošku zaujímavejšie. Fotky sú teda v raw a nemajú žiadnu úpravu,” prezradila nám Karolína.

pic
Výstava ocenených diel. Foto: SŠUPF

Nevedela, čo má od prihlásenia sa do súťaže čakať, ale verila v to, že sa jej podarí dostať sa aspoň medzi finalistov. „Nevedela som však určiť, ktorá séria môže u poroty zarezonovať viac, keďže som poslala viac sérií fotiek,” hovorí.

Jej pocity preto boli zmiešané, až kým neprečítali jej meno ako víťazku. „Myslela som si, že sa pomýlili, keď som to videla napísané na plagáte predtým, ale potom som si to uvedomila naplno a veľmi som sa tešila.” Ako sme sa od nej dozvedeli, prvý fotoaparát dostala, keď mala 7 rokov. „Spomínam si, že ma lákalo robiť si nejaké scénky z hračiek alebo s rodičmi či kamarátmi a takéto teda boli aj moje prvé fotky. Mojím vzorom bol odjakživa určite môj ocko. Ako malé dieťa si ho najviac pamätám s foťákom okolo krku, pretože fotil každý jeden moment.” Karolína najradšej fotí snímky, z ktorých ľudia dokážu cítiť emócie. „Myslím, že každý fotograf fotí fotky, v ktorých vidí niečo, čo možno nikto iný nevidí, takže pre mňa je fotka akéhokoľvek typu krásna.”

Hoci vyhrala v prestížnej fotografickej súťaži, na Filmovej škole študuje virtuálnu grafiku. „Veľmi ma to baví. Viem si predstaviť byť fotografkou, ale nie ako povolanie, skôr ako záľubu,” dodala dievčina, ktorá túži ísť po škole na vysokú školu, ideálne do zahraničia. “Chcem sa venovať tomu, čo ma baví a byť šťastná.”

„Karolíne blahoželáme k úspechu a veľmi sa z neho tešíme. Zo zábavného fotografického cvičenia vytvorila konceptuálny projekt, ktorý zaujal aj porotu. Repetitívnosť záznamu a voyerstvo tohto dokumentárneho cyklu nám ukazuje, ako sa s fotografiou v súčasnej dobe dá pracovať rôznorodo. Karolína je študentkou našej školy už tretím rokom a medzi jej záľuby patrí aj fotografia, ku ktorej si vytvorila silný vzťah,“ hovorí učiteľka fotografie Diana Kakara Dobrescu. Päťčlenná porota, v ktorej sedeli svetoznáme mená Magdalena Herrera, Jindřich Štreit, Bülent Kılıç, Maral Deghati a Jana Hojstričová, tento rok vyjadrila spokojnosť najmä so študentskou kategóriou, kde sa podľa nich zvýšila kvalita a študenti ukázali, že po kríze pandémie majú opäť chuť pracovať.

pic
Karolína s diplomom pred svojimi fotografiami. Foto: SŠUPF


​​​​Slovak press photo je fotografická súťaž, ktorá sa snaží o priblíženie nezávislého a autentického svedectva o živote a dianí v spoločnosti prostredníctvom vizuálneho umenia - fotografie - tak, ako ho vidia fotožurnalisti zo Slovenska a z východnej Európy, ktorí prihlásili svoju tvorbu do súťaže Slovak press photo.

Víťazi Slovak press photo 2024:
Do 13. ročníka súťaže Slovak press photo sa zapojilo 204 fotografov zo Slovenska, krajín V4 a Ukrajiny, ktorí zaslali spolu 1876 fotografií.
​​​​​​​Grand Prix Radovan Stoklasa – Atentát na premiéra Aktualita Samostatná fotografia: Nový deň (Imrich Kútik) Séria: Atentát na premiéra Roberta Fica (Radovan Stoklasa) Reportáž Séria: Víťazstvo (Tomáš Benedikovič) Ads by FatChilli Každodenný život Samostatná fotografia: Hučák (Radovan Stoklasa) Séria: Sýria na okraji záujmu (Marek Molnár) Príroda a životné prostredie Samostatná fotografia: Polárna žiara vo Vysokej na Morave (Jaroslav Novák) Séria: Ukončenie ťažby v lome ČSA v okrese Most (Eva Skaláková) Svet umenia a kultúry Samostatná fotografia: Spojenie tvrdej hudby a vedy na festivale Starmus (Ondrej Koščík) Séria: Szepsi (Michal Hradský) Šport Samostatná fotografia: Olympijské pereje (Michal Svitok) Série: Súťaž v tlaku na lavičke v Nitre (András Á. Cséfalvay) Študenti a mladí fotografi do 26 rokov Samostatná fotografia: Prekročenie Rubikonu (Testosterónom Nabité) (Alžbeta Kopisová) Séria: Sledovanie (Karolína Kollárová) Krátke video Séria: Najkrajší kút v šírom svete (Robo Mihály) Grant mesta Bratislava Séria: Hranice inklúzie (Kristína Seidlová)

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]