Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
14.10.2024

Strojnícka fakulta STU získala na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu zlatú medailu

Ako priblížila Sovišová, projekt Trailpanel využíva nevyužívané železničné trate na vytváranie udržateľných cyklotrás.

Archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bratislava 14. októbra (TASR) - Strojnícka fakulta (SjF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave získala na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu (MSV) v Brne zlatú medailu za projekt Trailpanel. Ocenenie bolo udelené v kategórii inovácia v transporte a logistike, kde bol predstavený stavebnicový systém pre budovanie cyklotrás na nevyužívaných železničných tratiach. TASR o tom informovala Renáta Sovišová zo SjF STU.
        
"Keby som mal jedným alebo dvomi slovami vyjadriť význam pripravovaného projektu, tak ho najlepšie vystihuje slovné spojenie druhá šanca. Áno, je to druhá šanca pre životné prostredie, pre zdravie obyvateľstva, pre využívanie opustených železničných tratí a pre zhodnotenie odpadov," uviedol dekan SjF STU Ľubomír Šooš.
        
Ako priblížila Sovišová, projekt Trailpanel využíva nevyužívané železničné trate na vytváranie udržateľných cyklotrás. "Panely umožňujú výstavbu cyklotrás bez potreby odstránenia starých koľají, čím sa minimalizuje negatívny vplyv na životné prostredie a náklady na výstavbu. Okrem cyklotrás môžu byť panely využité aj ako zásobovacie cesty alebo turistické chodníky," podotkla.
        
Súťaž Zlatá medaila MSV sa pýši bohatou tradíciou, ktorá siaha až do roku 1964. Exponáty nominované na túto cenu dosahujú vysokú úroveň a často udávajú technologické trendy nielen na domácej, ale aj na svetovej úrovni. Zlatá medaila zdôrazňuje význam spolupráce medzi akademickou obcou a priemyselnými partnermi, ktorá prináša inovácie s reálnym spoločenským dosahom.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]