Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Klaudia Kollár
11.10.2024

Aktivizujúce metódy výučby

Ako zapájať mozog na dosiahnutie maximálneho efektu?

Foto: Klaudia Kollár

Nové Zámky 10.10.2024 (Skolske.sk)

V dňoch od 30. septembra do 4. októbra 2024 som sa zúčastnila na seminári v rámci programu Erasmus+, ktorý sa uskutočnil v malebnom slovinskom meste Piran. Témou tohto vzdelávacieho podujatia bolo Využívanie mozgových metód učenia, čo je mimoriadne aktuálna a dôležitá téma v oblasti pedagogiky a efektívneho vzdelávania.

pic
Foto: Klaudia Kollár

Počas seminára sme sa bližšie oboznámili s rôznymi typmi učiacich sa. Zistili sme, že každý z nás preferuje iné spôsoby učenia, čo je úzko spojené s naším individuálnym štýlom myslenia a spracovávania informácií. Diskutovali sme o vzťahu medzi mozgom a pamäťou, pričom sme sa zamerali na to, ako je možné tieto mechanizmy využiť na zefektívnenie procesu učenia.

pic
Foto: Klaudia Kollár

Zaujímavým a veľmi inovatívnym prístupom bolo predstavenie viaczmyslového učenia, kde sú do procesu učenia zapojené všetky naše zmysly. Táto metóda umožňuje lepšie zapamätávanie a pochopenie informácií, pretože čím viac zmyslov sa do učenia zapája, tým hlbšie a trvalejšie sú naše vedomosti. Seminár bol obohatený o množstvo kreatívnych hier a cvičení, ktoré nielen zlepšujú pamäť, ale aj prispievajú k osvojeniu si učiva hravým a tvorivým spôsobom. Tieto aktivity nám ukázali, že učenie môže byť zábavné, motivujúce a zároveň efektívne.

pic
Foto: Klaudia Kollár

Jedným z najzaujímavejších momentov seminára bol Open Space, v rámci ktorého si všetci účastníci pripravili prezentácie, v ktorých predstavili svoje preferované hry, metódy alebo nápady. Každý účastník mal príležitosť podeliť sa o svoje skúsenosti a kreatívne prístupy k vzdelávaniu, čo prispelo k inšpiratívnej atmosfére. Okrem toho niektorí účastníci pripravili aj prezentácie o školských systémoch svojich krajín, čo nám umožnilo spoznať rôzne prístupy k vzdelávaniu.

pic
Foto: Klaudia Kollár

Školenie poskytlo priestor nielen na výmenu myšlienok a skúseností, ale aj na budovanie partnerstiev pre možné budúce projekty. Vďaka tomuto stretnutiu som mala príležitosť spoznať kolegov z Nemecka, Maďarska a z Rakúska, vymeniť si nápady a načrtnúť možnosti pre budúcu spoluprácu v rámci vzdelávacích projektov.
​​​​​​​
Osobne som si zo seminára odniesla veľa nových nápadov a inšpirácií, najmä čo sa týka kreatívnych techník učenia. Verím, že ich dokážem využiť v mojej pedagogickej praxi, čím prispejem k zlepšeniu výsledkov učiacich sa a ich motivácie k ďalšiemu vzdelávaniu.

Seminár bol pre mňa veľmi prínosný a obohacujúci zážitok, ktorý mi rozšíril obzory a priblížil ďalšie kreatívne metódy učenia založené na výskume mozgových funkcií a pamäte.

pic
Foto: Klaudia Kollár

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]