Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: OTS
09.10.2024

Besedy otvárajú tabuizované témy 

Študenti budú bez dospelých diskutovať o dôležitých životných otázkach 

Foto: Robert Tappert

Spišská Nová Ves 09.10.2024 (OTS/Skolske.sk)

V Spišskom divadle, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja, sa v októbri bude konať séria troch besied pre mladých ľudí, ktoré sa uskutočnia po predstavení Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie.
 
Poetická komédia s pikantným názvom o všetkých podobách a polohách lásky nielen pre tínedžerov mala v Spišskom divadle premiéru v máji. Súčasný kanadský autor Olivier Sylvestre vo svojich textoch otvára zložité témy, o ktorých sa (nielen) na Slovensku radšej nehovorí. Režisér Michal Spišák vtedy zdôraznil, že sa netreba báť otvorene rozprávať o akejkoľvek téme: „Inscenácia má otvorený jazyk a mali by sme to učiť aj našich mladých divákov.“

 

Tínedžeri, sex a všetko, čo ich trápi
 
Komédia Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie sa odohráva v roku 1999 a otvára témy, ktoré sú rovnako aktuálne aj dnes. Spišské divadlo chce inscenáciou poukázať na často neľahkú situáciu tínedžerov a tiež vyvolať debatu o témach, ako sú prvé sexuálne zážitky, sexuálna orientácia, priateľstvo, dôvera, zodpovednosť, vlastný štýl, či potreba plniť očakávania spoločnosti a podliehať tlaku blízkych.
 
Traja mladí ľudia, Sophie, Ben a Oliver, hľadajú samých seba, snažia sa zapadnúť a nestrápniť sa, skúmajú, čo je láska, čo je priateľstvo, čo ich teší a čo im hrozí, a predovšetkým – aký je prvý sex, kedy ho mať a čo od neho očakávať. „To všetko sú témy, ktoré rozhodne stoja za diskusiu, preto sme na ňu vytvorili priestor priamo po predstavení,“ vysvetľuje lektorka dramaturgie Spišského divadla Sofia Skokanová.

 
​​​​​​​
Otvorená diskusia bez dospelých
 
Besedy pre tínedžerov sa uskutočnia v troch termínoch – 15., 16. a 29. októbra. Bezprostredne po predstavení sa študenti stredných škôl budú môcť zapojiť do diskusie, ktorá poskytne priestor na interaktívnu a otvorenú výmenu názorov a skúseností bez prítomnosti pedagógov. Besedy povedú peer aktivisti a dobrovoľníci. Títo vyškolení mladí ľudia hravým a pútavým spôsobom ponúkajú informácie, ktoré tínedžerom internet, rodičia alebo kamaráti neponúknu. Sú to užitočné informácie v oblastiach ako duševné zdravie, partnerské vzťahy, závislosti, životný štýl, gynekológia, antikoncepcia, násilie, šikana a pohlavne prenosné infekcie vrátane HIV/AIDS. „Cieľom besied je poskytnúť mladým ľuďom odborné a zrozumiteľné informácie, ktoré im pomôžu vytvoriť si vlastný názor na dané témy. Chceme podporiť otvorenú diskusiu a vzdelávanie mladých ľudí v dôležitých životných otázkach,“ pripomína Ivana Profantová z občianskeho združenia Spišské divadlo 21.
 
Besedy v Spišskom divadle sú súčasťou projektu Divadelné peer to peer. Pripravili ho Občianske združenie Spišské divadlo 21 v spolupráci so Spišským divadlom a s občianskym združením Mladí ľudia a život, ktoré má dlhoročné skúsenosti s prácou s mládežou a prostredníctvom zážitkových besied. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia.

​​​​​​​
UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]