Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: OTS
13.09.2024

Uľahčite deťom štart do školy

Prvé týždne školského roka máme za sebou. 

Foto: Piatnik

Bratislava 13.09.2024 (OTS/Skolske.sk)

Návrat do školy po letných prázdninách nie je pre deti jednoduchý. Ide o veľkú zmenu, ktorá si vyžaduje trpezlivých rodičov a dostatočný priestor na relax a odreagovanie. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré pomôžu deťom uľahčiť štart do školy.

Hrajte spoločenské hry. 

Nechuť k dokončeniu školských úloh po náročnom dni v škole je u mnohých detí bežné. Inklinujú skôr k hrám, oddychu a relaxu. Nechajme ich nabrať druhý dych pri spoločnej hre, popri ktorej vám môžu porozprávať, čo všetko zažili, čo ich trápi, alebo čo sa im v ten deň podarilo. Jednoducho, byť tu jeden pre druhého a zabaviť sa. Striedaním oddychu s učením výrazne zmiernime pocit únavy, a tak aj zvýšime motiváciu dokončiť si úlohy do školy. Odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik, Štěpánka Zoubková vysvetľuje, ako spojiť oddych s kreativitou. „Pri spoločenských hrách si deti nielen oddýchnu a zabavia ale rozvíjajú svoju fantáziu, zároveň môžu pomocou logického myslenia vyriešiť rôzne situácie,“ vysvetlila Zoubková. Okrem oddychu a relaxu si môžu precvičiť aj slovenčinu.  Napríklad aj hrou Activity, v ktorej sa učia vysvetľovať pojmy pomocou slovného opisu. Obľubená hra je aj  Tik Tak Bum Chain Reaction, v ktorej sa vytvára slovný reťazec, ktorý sa nesmie prerušiť.  

Rozvíjajte koncentráciu a pozornosť u detí

Ak dieťa vymení každodennú bezstarostnosť za školské povinnosti, môže sa u ňho prejaviť porucha pozornosti. Skvelou voľbou na pravidelný tréning koncentrácie a rozvoj pozornosti sú u detí jednoduché hry a aktivity, ktoré ich zaujmú a sú zábavné. Farebné puzzle alebo kreslenie môžu byť výborným spôsobom ako trénovať ich schopnosť udržiavať pozornosť na konkrétnych úlohách. Odporúča sa tiež, aby rodičia dieťaťu pomáhali vytvárať rutiny, ktoré mu pomôžu zvládať každodenné úlohy.

Pred zaspávaním vymeňte mobil za knižku

Vedeli ste o tom, že experti sa zhodujú na tom, že mobilné telefóny zabíjajú náš spánok? Spôsobuje časté budenie, a tým strácame dostatok výživného spánku. Výsledok je ťažké ranné vstávanie, podráždenosť a nechuť ku každodenným povinnostiam. Podľa detskej psychologičky Michaely Artemiou dnešné deti trávia nadmerný čas pred obrazovkou, čo môže viesť k zanedbávaniu fyzickej aktivity, problémom so spánkom či nedostatočnému sociálnemu kontaktu v reálnom sociálnom prostredí. Odporúča sa, aby deti strávili pred obrazovkou maximálne 1-2 hodiny denne. Ideálne na vzdelávacie a zábavné aktivity, ktoré sú pre ne užitočné.

Cestou ako inšpirovať deti k zdravým návykom je ísť vlastným príkladom. Nekonečné scrollovanie na sociálnych sieťach prináša obrovské množstvo informácií a vizuálnych podnetov, ktoré nedokáže náš mozog spracovať. Ponúknite deťom ako alternatívu k mobilom knihy, ktorých obsah ich zaujíma. Ak túto zmenu uvidia aj u svojich rodičov a súrodencov , časom bude čítanie kníh ich každodenným rituálom.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]