Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: OTS
30.08.2024

Ako na to, aby bol šok z prestupu do školy čo najmenší

Prechod z materskej školy do základnej je jedným z najväčších míľnikov v živote dieťaťa i rodičov. 

Foto: nadezhda1906/adobestock.com

Bratislava 30.08.2024 (Skolske.sk/OTS)

Zrazu sa z vášho malého škôlkara stáva školák, s vlastným batohom, rozvrhom a  domácimi úlohami. Aby bol tento šok čo najmenší, existuje niekoľko trikov, ako urobiť  prechod plynulejší a zábavnejší.

Príprava je základ
Prvým krokom, ako zmierniť šok z prestupu do školy, je pripraviť dieťa na to, čo ho čaká. Rozprávajte sa o škole pozitívne, ale zároveň realisticky. Zmeňte ju na vzrušujúce miesto, kde sa dozvie nové veci a nájde si nových kamarátov. Ukážte mu školu ešte pred začiatkom školského roka, aby sa oboznámilo s prostredím. Malý výlet do školy môže byť zábavný a upokojujúci zároveň a pôsobiť na duševný aj psychický stav vášho potomka ako kvalitný Aloe Vera gél na poranenú pokožku.

Rodinný výlet na víkend
Pred nástupom do školy naplánujte rodinný výlet, ktorý uvoľní napätie a posilní rodinné putá. Je niekoľko možností, kam na víkend s deťmi v Bratislave. Skvelé sú aj voľné chvíle v prírode, návšteva zábavného parku alebo piknik pri jazere. Tento čas strávený spolu umožní dieťaťu uvoľniť sa a užiť si posledné dni prázdnin bez stresu. Zároveň je to príležitosť, ako mu vysvetliť, že škola nie je koniec sveta, ale skôr nový začiatok plný dobrodružstiev.

Zábava ako odmena
Prestup do školy môže byť emocionálne náročný, a tak je fajn mať v zálohe malú motiváciu. Čo tak sľúbiť ratolesti novú hru na Nintendo Switch za úspešné zvládnutie prvého školského týždňa? Deti milujú odmeny a takéto malé gestá môžu zmeniť veľa. Pri výbere hry dbajte na to, aby bola zábavná, ale aj edukatívna – nech máte ako rodič dobrý pocit, že dieťa sa aj pri hraní niečo naučí.

Rutina je priateľ
Jednou z najväčších zmien, s ktorou sa dieťa pri prestupe do školy stretne, je nový denný režim. Nastavte mu preto túto rutinu ešte pred začiatkom školského roka, aby si dieťa zvyklo na pravidelné vstávanie, raňajky a prípravu na deň.

Rozprávanie a zdieľanie pocitov
Deti sa môžu cítiť nervózne alebo vystrašené z novej situácie, preto je dôležité, aby mali priestor na vyjadrenie svojich pocitov. Po prvých dňoch v škole si vyhraďte čas na spoločné rozhovory. Pýtajte sa, ako sa cíti, čo sa mu páčilo a čo ho prekvapilo. Ukážte dieťaťu, že ho počúvate a beriete jeho pocity vážne. Nie je nič lepšie, ako vedieť, že má niekoho, s kým môže zdieľať svoje radosti aj obavy.
 
Zmeny sú vždy výzvou, ale s trochou prípravy, pozitívneho prístupu a množstvom lásky môže byť prestup do školy pre vaše dieťa nielen zvládnuteľný, ale dokonca aj príjemný.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]