Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: OTS
30.08.2024

Od akého veku a prečo je dobré dať deti na kurz angličtiny 

Premýšľali ste niekedy nad tým, kedy je ten správny čas na to, aby sa vaše dieťa začalo učiť angličtinu?

Foto: Myst/adobestock.com

Bratislava 30.08.2024 (Skolske.sk/OTS)

Môže sa to zdať ako jedna z tých otázok, na ktoré neexistuje jednoznačná odpoveď, ale verte, že existuje!

Kedy začať? Čo najskôr, ale s rozumom!
Psychológovia a jazykovedci sa zhodujú v tom, že najlepšie obdobie na začatie výučby cudzieho jazyka je do šiestich rokov veku. A nie je to preto, že by ste chceli dieťa vystrašiť predškolskou gramatikou. Deti v tomto veku doslova nasávajú informácie ako špongie. Vedia sa učiť prirodzene a bez toho, aby im to spôsobovalo stres. Takže aj ľahký kurz angličtiny sa môže stať ďalšou prirodzenou súčasťou ich sveta, podobne ako pesničky o zvieratkách.

Prečo práve angličtina?
Angličtina je niečo ako jazykový ekvivalent čokolády. Je všade a všetci ju milujú. V dnešnom globalizovanom svete sa stala univerzálnym dorozumievacím prostriedkom, či už ide o komunikáciu na internete, v obchode, alebo pri sledovaní obľúbených rozprávok. Čím skôr vaše preto dieťa začne s angličtinou, tým skôr si osvojí tento "svetový pas" a vyhne sa budúcim nepríjemnostiam pri učeniach nepravidelných slovies na strednej škole.

Nejde len o jazyk, ale aj o mozog
Výučba cudzieho jazyka od útleho veku nie je len o tom, že vaše dieťa bude vedieť povedať „hello“ skôr, než bude vedieť s pomocou kvalitných písacích potrieb alebo tonerov Canon napísať svoje meno.
 
Podľa mnohých štúdií učenie sa druhého jazyka stimuluje vývoj mozgu, podporuje kritické myslenie, kreativitu a dokonca zlepšuje schopnosť riešiť problémy. Dieťa sa musí naučiť prepínať medzi rôznymi jazykovými systémami, čo posilňuje jeho kognitívne schopnosti.

Hravo a bez stresu
Dôležité je, aby výučba angličtiny bola zábavná a interaktívna. Deti sa ľahko a najlepšie učia prostredníctvom hry, piesní, príbehov a rôznych aktivít, ktoré ich bavia. Kurz angličtiny pre deti by mal byť preto zameraný na to, aby sa cítili pohodlne a neboli pod tlakom, podobne ako Vy, keď si na prechádzku s nimi obujete štýlové aku topánky. V tomto veku ide hlavne o to, aby si deti vytvorili pozitívny vzťah k jazyku a mali radosť z učenia. Ak sa vám podarí tento vzťah vytvoriť, dieťa bude v budúcnosti s angličtinou pokračovať s nadšením.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]