Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: OTS
30.08.2024

Kritériá, ktoré treba zvážiť pri výbere materskej školy

Výber materskej školy pre vaše dieťa je ako plánovanie svadby: drahé, stresujúce a všetci majú na to názor.

Foto: Krakenimages.com/adobestock.com

Bratislava 30.08.2024 (Skolske.sk/OTS)

Zároveň však ide o rozhodnutie, ktoré môže ovplyvniť budúcnosť vášho dieťaťa. Hoci to môže znieť dramaticky, predsa len, kto by nechcel pre svoje dieťa len to najlepšie? Takže, aké kritériá by ste mali zvážiť pri výbere ideálnej škôlky? Poďme sa na to pozrieť.

Lokalita, lokalita, lokalita
Rovnako ako pri nehnuteľnostiach, aj pri výbere škôlky platí, že lokalita je kľúčová. Ideálna škôlka by mala byť v rozumnom dosahu od vášho domova alebo práce, aby ste nemuseli ráno vstávať o piatej a vyhnúť sa tomu, že cestou tam zabudnete dieťa doma. Navyše, krátka dochádzka zníži ranný stres – a každá minúta spánku navyše je cenná.

Vybavenie a priestor
Nikto nechce, aby sa jeho dieťa hralo na pieskovisku, ktoré pripomína Mesiac po pristátí Apolla 11. Vybavenie škôlky by malo byť bezpečné, moderné a stimulujúce. Skontrolujte, či majú v danom zariadení dostatok kvalitných hračiek pre deti, vzdelávacích pomôcok a hlavne, či ich majú viac ako jeden kus. Ak vaše dieťa trávi čas viac vonku než vnútri, dbajte na to, aby škôlka mala aj priestranný a bezpečný dvor.

Kvalita personálu
Kvalifikovaný a láskavý personál je základom dobrej materskej škôlky v Trenčíne. Opýtajte sa, aké majú učiteľky vzdelanie a skúsenosti, a sledujte, ako interagujú s deťmi. Nie je nič horšie, ako keď si vaše dieťa obľúbi pani učiteľku, ktorá má výrazné sklony k prehnanému používanie príkazového tónu. Ak na druhej strane nájdete osobu, ktorá dokáže deti zaujať a zároveň ich viesť, ste na správnej adrese.

Výchovný program
Nie každá škôlka má rovnaký vzdelávací prístup. Niektoré sa zameriavajú na Montessori metódy, iné na tradičný vzdelávací systém. Zvážte, čo je pre vaše dieťa najlepšie. Ak váš drobec už teraz skladá puzzle rýchlejšie ako vy, možno by mu vyhovoval náročnejší program. Na druhej strane, ak dieťa radšej trávi čas s plastelínou, vyberte škôlku, ktorá podporuje kreativitu.

Strava a spánok
Pozrite sa, čo deti v škôlke jedia. Ak je menu zložené z polotovarov, možno je čas zvážiť inú inštitúciu. Naopak, ak sa okrem kvalitného osvetlenia školy dané zariadenie môže pochváliť aj vyváženou a zdravou stravou, je to dobrý znak, že tu sa o vaše dieťa naozaj starajú. Rovnako je dôležité zistiť, ako je organizovaný odpočinok. Ak sa vaše dieťa poobede nevyspí, vytrpíte to večer vy.

Cena
A nakoniec, ale určite nie najmenej dôležitá, je cena. Predškolské zariadenia sa môžu výrazne líšiť v nákladoch, a hoci by ste najradšej vybrali tú najlepšiu, musíte zvážiť aj váš rozpočet. Pamätajte, že vyššia cena nemusí vždy znamenať aj vyššiu kvalitu.
 
Pri výbere ide o kombináciu praktických úvah a rodičovského inštinktu. Ak sa rozhodnete správne, vy aj vaše dieťa budete spokojní, a rána budú o niečo menej hektické. A ak nie, vždy je tu aj ďalší rok, ďalšia škôlka a ďalšia šanca na úspešný výber. Nech už je to akokoľvek, pamätajte – najdôležitejšie je, aby bolo vaše dieťa šťastné.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]