Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
21.07.2024

Stredoškoláci v Prešovskom kraji získavajú skúsenosti aj v lete priamo u zamestnávateľov

​​​​​​​V jednom z hotelov v Tatranskej Lomnici realizuje letnú školu šesť žiakov zo SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci, ktorí sú v tomto zariadení v duálnom vzdelávaní.

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prešov 21. júla (TASR) - Žiaci stredných odborných škôl (SOŠ) sa mohli aj toto leto prihlásiť do Letnej školy v systéme duálneho vzdelávania. Túto možnosť využili tiež dualisti z Prešovského kraja. Do letnej školy nastúpilo 11 žiakov zo stredných škôl, ktoré zriaďuje prešovská krajská samospráva. Žiaci naberajú praktické skúsenosti v hoteli či v predajniach. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.
        
​​​​​​​V jednom z hotelov v Tatranskej Lomnici realizuje letnú školu šesť žiakov zo SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci, ktorí sú v tomto zariadení v duálnom vzdelávaní. Zručnosti a skúsenosti tu konkrétne naberajú v gastro oblasti. PSK a zmienený hotel podpísali v októbri 2022 spoločné memorandum o spolupráci.
        
Do letnej školy sa podobne ako v ostatných rokoch aj toto leto zapojili piati žiaci SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. Praktické zručnosti si overujú ako obchodní pracovníci v predajniach v meste.
        
Letná škola v systéme duálneho vzdelávania je organizovaná na báze dobrovoľnosti. Organizuje sa v rozsahu najmenej desať a najviac 20 vyučovacích dní praktického vyučovania v termíne od 1. júla do 31. augusta. Žiak sa môže prihlásiť aj na viac cyklov letnej školy.
       
"Dualista má počas letnej školy zamestnávateľom zabezpečené stravovanie ako ostatní zamestnanci. Ak v rámci nej vykonáva i produktívnu prácu, zamestnávateľom mu je za túto prácu poskytnutá odmena najmenej vo výške minimálnej mzdy. Ide o výkon práce obdobnej ako pri letnej brigáde žiaka," vysvetlila Jeleňová.
        
Cieľom letnej školy v duáli je podľa jej slov vytvoriť podmienky pre odborný rozvoj žiakov a uplatniteľnosť absolventov na trhu práce. Jej vyhlasovateľmi sú Štátny inštitút odborného vzdelávania, Rada zamestnávateľov pre odborné vzdelávanie a prípravu a rezort školstva.
        
Prešovský kraj mal v aktuálne ukončenom školskom roku 2023/2024 v duálnom systéme vzdelávania zapojených už celkovo 1510 žiakov. V prípade stredných odborných škôl zriaďovaných PSK poskočil počet dualistov s učebnou zmluvou so zamestnávateľom z minuloročných 1046 na terajších 1216. Záujem o duál vzrástol i zo strany zamestnávateľov, kde sa ich počet priblížil k hranici 330.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]