Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Ľuboš Lukáč
24.07.2024

Predškoláci si merali sily v logickom myslení

Organizátor ich postavil pred výzvu v podobe úloh Logickej olympiády pre najmenších. Aktuálny ročník nadviazal na tradíciu predchádzajúcich, keď sa takisto niesol v duchu motta „Súťažíme, ale neprehrávame.“

Foto: Ľuboš Lukáč

Prešov 21.07.2024 (Skolske.sk)

 Cieľovou skupinou Logickej olympiády pre najmenších sú deti predškolského veku. „Organizátormi deviateho ročníka súťaže sú Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, Centrum poradenstva a prevencie v Sabinove a mesto Prešov. V školskom roku 2023/2024 sa do nej zapojilo 5898 malých riešiteľov z 298 materských škôl,“ priblížil úctyhodnú účasť učiteľ intelektovo nadaných žiakov, špeciálny pedagóg, logopéd a externý spolupracovník Pedagogickej fakulty v Prešove Ľuboš Lukáč.

Inteligencia detí bola v plnej pohotovosti
V aktuálnom ročníku súťaže sa malí riešitelia stretli so svetom logiky a abstraktného myslenia. Hľadali tiež súvislosti a precvičili si jemnú motoriku. Obsahom zápolenia bolo preverenie jednoduchých logických funkcií a pamäte, tvorenie pojmov či počítanie. Rovnako preverenie zručností, ktoré sú potrebné na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky,“ konkretizoval dlhoročný skúsený pedagóg nadaných detí.

Riešenie úloh vyžadovalo zdôvodnenie
Organizátori dodali materským školám testovací súbor logických úloh a spolu s ním certifikát o absolvovaní Olympiády v elektronickej podobe. Súťaž prebehla písomnou formou, ako aj spoločným riešením úloh v detskom kolektíve. A to pri počítači alebo interaktívnej tabuli. Vo vlastnej réžii ju realizovala každá zaregistrovaná materská škola.
​​​​​​​
Deti sa Logickej olympiády zúčastnili od marca do júna 2024, pričom na ich bystrý úsudok a vyriešenie čakalo osem logických úloh. „Hlavnou myšlienkou podujatia bolo riešiť logické úlohy, možno i netradične rozmýšľať a svoj výsledok zdôvodniť. Riešenie logických úloh olympiády učí deti komunikovať, vyjadrovať názor, podporuje prácu v skupine a umožňuje prezentovať logické myslenie dieťaťa,“ predostrel výhody takejto formy aktivovania detí Ľ. Lukáč.

Tento rok zápolili iba deti spod Tatier
O logickú olympiádu bol každým rokom čoraz väčší záujem. Ročník 2023 priniesol nárast o viac ako tisícku detí oproti predchádzajúcemu. „Nižší počet z minuloročných cca 8000 na tohtoročných 6000 detí je zapríčinený tým, že tento rok sme neoslovovali české materské školy, ale boli registrované len slovenské materské školy,“ vysvetlil Ľuboš Lukáč.

Diplom ako milú pamiatku na testovanie svojich logických schopností získalo každé dieťa bez ohľadu na počet správne vyriešených úloh; stačilo sa zúčastniť. Logická olympiáda pre najmenších má okrem toho tú výhodu, že víťazmi sú všetky deti, ktoré sa jej zúčastnia.

​​​​​​​Text: Rozumieme nadaným

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]