Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
19.07.2024

V Stropkove začali s rozsiahlou rekonštrukciou základnej umeleckej školy

Po ukončení projektu ráta samospráva so znížením spotreby primárnej energie o vyše 77 percent.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Stropkov 19. júla (TASR) - Začiatkom letných prázdnin v Stropkove začali s rozsiahlou rekonštrukciou budovy Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Františka Veselého. Stavba z roku 1972 bola podľa radnice takpovediac v pôvodnom stave a s výnimkou výmeny plastových okien spred desiatich rokov tam bol badateľný investičný dlh. Po novom bude stropkovská ZUŠ, ktorú navštevuje takmer 500 detí, sídliť v energeticky úspornej budove spĺňajúcej súčasné štandardy zelenej ekonomiky. TASR o tom informoval hovorca mesta Stropkov Peter Novák.
        
"Hlavným cieľom projektu je zníženie energetickej náročnosti tejto vyše 50-ročnej budovy. Rozdelený je na viacero aktivít, ktorými požadované kritériá naplníme. V prvom rade bude kompletne zateplená fasáda a strecha budovy a inštalované budú nové okná s izolačným trojsklom. V rámci Stropkova je projekt určitým spôsobom inovatívny v tom, že tam budeme mať inštalovanú prvú zelenú vegetačnú strechu s fotovoltickým systémom s cieľom výroby elektriny pre vlastnú spotrebu. Tým dôjde k výraznému šetreniu na energiách," vysvetlil primátor Stropkova Ondrej Brendza.
        
Okrem toho budú v celom objekte vymenené svietidlá za nové LED svietidlá, pre zefektívnenie vetrania budú nainštalované rekuperačné jednotky a novinkou bude aj moderná tieniaca technika.
        
"Veľkým prínosom bude výmena vykurovacieho systému i samotného zdroja tepla. Vďaka novým technológiám dôjde k výraznej priestorovej úspore a na mieste pôvodnej kotolne budeme môcť vytvoriť nové učebne. V tejto časti budovy sa navyše výrazne zvýši tepelný komfort, keďže projekt ráta aj s rozsiahlymi sanačnými prácami základov budovy a podláh," dodal primátor.
        
Po ukončení projektu ráta samospráva so znížením spotreby primárnej energie o vyše 77 percent. Celková výška investície presiahne 725.000 eur, oprávnené výdavky projektu financované z prostriedkov mechanizmu Plánu obnovy a odolnosti SR predstavujú 656.000 eur, zvyšných 69.000 eur tvoria vlastné prostriedky mesta. Stavebné práce sú naplánované do konca júna budúceho roka.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]