Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
17.07.2024

Rezort školstva sa ohradzuje voči vyhláseniam PS o projekte rómskej národnostnej školy

Dôvodom štátnej intervencie v Rakúsoch je podľa ministerstva skutočnosť, že v súčasnosti na Slovensku neexistuje ani jedna verejná základná škola s plnohodnotným vyučovaním rómskeho jazyka.

Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR Tomáš Drucker (Hlas-SD). Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava 17. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR sa dôrazne ohradzuje voči vyhláseniam opozičného Progresívneho Slovenska o projekte rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy v okrese Kežmarok. Považuje ich za zavádzajúce. TASR to uviedli z odboru komunikácie a marketingu MŠVVaM SR. Opozičná poslankyňa Národnej rady SR Ingrid Kosová (PS) kritizovala plánovaný vznik školy na stredajšej tlačovej konferencii.
        
Ministerstvo považuje "tvrdenia opozičného hnutia, že národnostné školy sú súčasťou segregácie vo vzdelávaní, za nezodpovedné a neúctivé k národnostným menšinám na Slovensku". Šéf rezortu školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) zároveň upozorňuje, že v decembri 2023 predstavil komplexný projekt desegregácie, ktorý sa postupne napĺňa.
        
Podpora vzniku prvej rómskej národnostnej školy na Slovensku je podľa ministra systémový krok. "V žiadnom prípade však nie je náhradou iných opatrení smerujúcich k desegregácii slovenského školstva, ktoré presadzujeme. Každý kto tvrdí opak, si jednoducho vymýšľa," zdôraznil.
        
Dôvodom štátnej intervencie v Rakúsoch je podľa ministerstva skutočnosť, že v súčasnosti na Slovensku neexistuje ani jedna verejná základná škola s plnohodnotným vyučovaním rómskeho jazyka. Rezort doplnil, že ide o pilotný projekt. "Chceme predísť problémom, ktoré sú pri akomkoľvek pilotnom projekte možné. Do procesu plánujeme zapojiť široké spektrum aktérov vrátane neziskových organizácií poskytujúcich podporu pre inovatívne školy," dodal Drucker s tým, že považuje za samozrejmé zachovanie práva na voľbu školy.
        
Opozičná poslankyňa Kosová na stredajšej tlačovej konferencii poukázala v súvislosti s plánovaným vznikom školy na to, že napriek tomu, že minister deklaruje, že vôbec nejde o desegregačné opatrenie, tak memorandum hovorí presný opak. Vznik rómskej národnostnej školy vníma tiež ako prostriedok k tomu, ako sa vyhnúť pokute od Európskej únie za porušovanie rasovej smernice.
        
Vytvorenie pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy má byť výsledkom spolupráce MŠVVaM SR, obce Rakúsy, Prešovskej univerzity v Prešove a Asociácie škôl s vyučovaním rómskeho jazyka. Rezort školstva podpísal so spomenutými účastníkmi memorandum.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]