Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
10.07.2024

Technická univerzita v Košiciach: Vedecký tím sa spojil so slovenskou družicou po jej vynesení do vesmíru

Projekt realizuje Letecká fakulta TUKE spolu s medzinárodnými partnermi a s finančnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Technická univerzita TUKE. Foto: TASR - František Iván

Košice 10. júla (TASR) - Po úspešnom vynesení štvrtej slovenskej družice GRBBeta na obežnú dráhu Zeme s ňou vedecký tím nadviazal prvý kontakt v utorok (9. 7.) o 23.03 h. Prijatá správa znamenala, že štart rakety Ariane 6 z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane prebehol v poriadku. TASR o tom informoval vedúci Katedry manažmentu leteckej prevádzky Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Peter Hanák.
        
"Od momentu nadviazania spojenia sa začalo preverovanie funkčnosti jednotlivých subsystémov družice ako napríklad otvorenie antén, kontrola stavu batérie a jej dobíjanie, skontrolovali sa teploty družice a solárnych panelov, skontrolovala sa efektívnosť chladiča kamery a podobne. Podarilo sa zapnutie GPS a GRB detektora," priblížil Hanák. Počas nasledujúcich preletov bude pokračovať preverovanie jednotlivých systémov a potrebné merania pre overenie správneho fungovania družice. Vedecký tím sa pokúsi spustiť meranie gama zábleskov a oživiť UV kameru družice.
        
Projekt realizuje Letecká fakulta TUKE spolu s medzinárodnými partnermi a s finančnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Dodávateľom platformy družice je slovenská spoločnosť Spacemanic.
        
GRBBeta je priamym nástupcom družice GRBAlpha. Hlavným vedeckým experimentom je detektor gama zábleskov, družica bude poskytovať aj služby rádioamatérom. Jej rozmery bez rozvinutých antén sú 10 krát 10 krát 22,7 centimetra. Na obežnú dráhu ju v utorok spolu s ďalšími satelitmi vyniesla nová európska nosná raketa Ariane 6.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]