Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
04.07.2024

ZMOS a Úrad komisára pre deti spustia projekt Akadémia prevencie šikany

Projekt je založený na rozhovoroch s deťmi, pedagógmi, ale aj s rodičmi. Postupne bude prechádzať rôznymi školami po celom Slovensku.

Ilustračné foto. Foto: Milan Kapusta

Bratislava 4. júla (TASR) - V prvej polovici septembra spustí Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v spolupráci s Úradom komisára pre deti projekt Akadémia prevencie šikany. Prvá zapojená škola bude v Partizánskom. Aktivitami projektu chcú pomôcť potlačeniu šikany na základných školách. Na spoločnej tlačovej konferencii o tom vo štvrtok informovali predseda ZMOS-u Jozef Božik a komisár pre deti Jozef Mikloško.

Projekt je založený na rozhovoroch s deťmi, pedagógmi, ale aj s rodičmi. Postupne bude prechádzať rôznymi školami po celom Slovensku. "Ideme do aktivít, ktoré výrazným spôsobom budú vedieť eliminovať šikanu ako sociopatologický jav, ktorý ubližuje nielen deťom, ale aj celej spoločnosti," povedal Božik. V rámci projektu vzniknú i publikácie a podcast.

Podľa Mikloška je o program zo strany škôl vysoký záujem a problémom sú skôr kapacitné limity. Postupne by ich chceli rozširovať. Partnerstvo Úradu komisára pre deti a ZMOS-u je podľa neho kľúčové. Hovoriť o probléme je zároveň prvým krokom k jeho riešeniu. "Otvorenie problému, neskrývanie problému, prinesie to, čo môže potom smerovať k tým riešeniam," povedal detský ombudsman. Pedagógovia podľa neho sami hovoria, že o tomto probléme nevedia komunikovať.

Šikanu zažila viac ako pätina slovenských žiakov základných škôl. Až 44 percent žiakov býva svedkom takéhoto správania sa, vyhlásil Mikloško. "Troška sa to odlišuje, menšie deti alebo mladšie deti sa môžu prejavovať, napríklad, uzavretím sa do seba, môžu byť plačlivé, môžu byť výbušné," doplnil špecialista na prevenciu šikany a pomoc obetiam trestných činov Miroslav Schlesinger. Objaviť sa môže aj odďaľovanie príchodu do školy. Každý rodič by podľa neho mal poznať svoje dieťa a sledovať jeho prejavy. Zároveň by s ním mal komunikovať.

Akadémia prevencie šikany fungovala doteraz v pilotnej fáze, do ktorej bolo zapojených menej škôl. Odborníci na nich komunikovali najmä s dospelými. Združenie miest a obcí Slovenska a Úrad komisára pre deti podpísali spoločné memorandum o projekte ešte v októbri minulého roka.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]