Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
03.07.2024

Študenti Detskej Univerzity Komenského zložili imatrikulačný sľub

Pre študentov je nachystaných osem prednášok, ktoré budú viesť univerzitní profesori, docenti a vedeckí pracovníci.

Detská Univerzita Komenského. Foto: Pavol Zachar

Bratislava 3. júla (TASR) - Imatrikuláciou študentov začala v stredu Detská Univerzita Komenského (DUK) svoj 22. ročník. Do denného prezenčného štúdia sa tento rok zapísalo 320 detí. Po prvýkrát môžu DUK navštevovať aj starší študenti vo veku 15 až 17 rokov.

Študenti novootvoreného sekundárneho štúdia pre mládež vo veku 15 až 17 rokov musia okrem účasti na prednáškach a vypĺňania testov napísať esej na ľubovoľnú tému z prednášok. "Novinkou tohto ročníka DUK je sekundárny stupeň štúdia, alebo ako ho nazývam ja, postgraduál. Rozhodli sme sa ho otvoriť na podnet mnohých bývalých absolventov, ktorým je ľúto, že pre vek už s nami nemôžu študovať," uviedol Juraj Kukura, zakladateľ projektu a riaditeľ Divadla Aréna, ktoré je hlavným organizátorom DUK. Sekundárne štúdium bude navštevovať 35 študentov.

Okrem prezenčného štúdia, za ktoré sa platí, ponúka DUK online štúdium, ktoré môže bezplatne navštevovať neobmedzený počet detí. "Online výučba prebieha dištančne, tým pádom máju možnosť zúčastniť sa aj deti zo vzdialených regiónov, čo je jedna z najväčších výhod. Pre úspešné absolvovanie štúdia musia sledovať aspoň päť prednášok a v nasledujúcom online teste odpovedať správne na šesť z deviatich otázok," povedal pre TASR Michal Slovák, riaditeľ IT spoločnosti, ktorá zabezpečuje online testovanie a výučbu.

Pre študentov je nachystaných osem prednášok, ktoré budú viesť univerzitní profesori, docenti a vedeckí pracovníci. "Podnety na témy prednášok nám posielali bývalí študenti DUK a z nich sme vyberali tie, ktoré ešte za tých 21 rokov univerzity nezazneli a vybrali sme aj prednášajúcich, ktorí na DUK ešte neprednášali," uviedla produkčná DUK Monika Martinčičová.

Prednášky predstavujú rôzne témy ako napríklad umenie, globálne otepľovanie, šikana, vesmír či Európska únia. Prvá prednáška s názvom Prečo výtvarné umenie robí náš svet lepším? bola v stredu v Aule UK hneď po imatrikulácii. Tam sa bude konať aj posledná prednáška, po ktorej bude nasledovať odovzdávanie absolventských diplomov. Ostatné prednášky budú v Radošinskom naivnom divadle v Bratislave, kde momentálne sídli Divadlo Aréna.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]