Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
03.07.2024

Rezort školstva chce vytvoriť varovný systém pred predčasným ukončením školskej dochádzky

Z rezortu avizovali, že projekt bude prebiehať štyri roky a je rozdelený do štyroch fáz. Prvá fáza sa podľa nich zameria na hĺbkové skúmanie príčin predčasného ukončenia školskej dochádzky.

Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Bratislava 3. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR chce vytvoriť systém včasného varovania pred predčasným ukončením školskej dochádzky. Ku školskému roku 2028/2029 má byť pripravený na implementáciu na všetkých základných a stredných školách na Slovensku. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu rezortu.

"Žiaci, ktorí školu opustia skôr, než získajú výučný list alebo maturitu, majú značné ťažkosti s uplatnením na pracovnom trhu, pričom ich miera nezamestnanosti dosahuje takmer 80 percent. Navyše, štát prichádza ročne o odhadom 50 miliónov eur," upozornilo ministerstvo. Včasnou identifikáciou a intervenciami sa podľa neho môže výrazne znížiť počet žiakov, ktorí predčasne ukončia školskú dochádzku.

Z rezortu avizovali, že projekt bude prebiehať štyri roky a je rozdelený do štyroch fáz. Prvá fáza sa podľa nich zameria na hĺbkové skúmanie príčin predčasného ukončenia školskej dochádzky. Doplnili, že na základe získaných dát a zahraničných skúseností bude v druhej fáze vyvinutá slovenská verzia systému včasného varovania, ktorá sa následne overí na dvoch desiatkach pilotných škôl.

Počas pilotnej fázy budú podľa nich tzv. oblastní koordinátori úzko spolupracovať s triednymi učiteľmi a členmi školských podporných tímov, aby poskytli žiakom v riziku predčasného ukončenia školskej dochádzky cielenú podporu. Na základe dvojročných terénnych skúseností majú byť vypracované praktické metodiky a analytické materiály, ktoré budú slúžiť na plošné zavedenie systému.

"V záverečnej fáze sa bude klásť dôraz na vzdelávanie pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí budú vyškolení na praktické využitie systému včasného varovania a podporných opatrení. Ku školskému roku 2028/2029 bude systém pripravený na implementáciu na všetkých základných a stredných školách na Slovensku," uviedli z MŠVVaM.

Na projekt je alokovaných 7.672.788,20 eura, pričom ho zastrešuje Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]