Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Helena Žigová
20.06.2024

ZŠ Mostná v Nových Zámkoch sa zapojila do projektu "The adventure of a water drop - Príbeh kvapky vody"

Projekt eTwinning prilákal 5 škôl zo štyroch krajín. Zapojilo sa 115 žiakov a ich 7 učiteľov.

Foto: Helena Žigová

Nové Zámky 20.06.2024 (Skolske.sk)

 V tomto školskom roku sa v našej škole udialo toho naozaj veľa. K najzaujímavejším aktivitám určite patrí  zapojenie sa do medzinárodného projektu e-Twinning. Ani sme len netušili, koľko práce a úsilia budeme musieť vynaložiť.  Začal sa  tak dlhý proces príprav pre vyučujúcich anglického jazyka  -  Annu Pásztó, Viktóriu Valaškovú a našu zakladateľku projektu Helenu Žigovú. Do medzinárodného eTwinning projektu – The adventure of a water drop sa zapojilo 115 žiakov a ich 7 učiteľov z 5 krajín  - Talianska (Cigole a Striano), Turecka (Izmir), Chorvátska (Selce) a Slovenska (ZŠ Mostná, Nové Zámky).
Po zoznámení sa s podmienkami projektu sme si museli vybrať názov projektu. Keďže nám bola  blízka téma prírody, téma globálna, ktorá sa týka celého sveta, zvolili sme si tému o vode.
​​​​​​​
Práve táto zaujala mnoho krajín, vzhľadom na to, že téma vody je naozaj medzinárodná, a tak sa začala vytvárať spolupráca pedagógov zo štyroch krajín a piatich škôl. Začalo sa niečo, čo sa skončilo získaním nových vzťahov, priateľstiev a iných vzácnych poznatkov, nie len pre nás pedagógov, ale aj pre deti, ktoré sa s veľkým nadšením a očakávaním  pustili do plnenia aktivít, projektov, kde museli prekonať seba, najmä v odvahe komunikovať v cudzom jazyku so svojimi kamarátmi z Turecka, Talianska a Chorvátska.

Po mnohých stretnutiach pedagógov, prvých zoznámeniach, prvých prezentáciách o našich partnerských krajinách nastala chvíľa interaktívnej online hodiny, na ktorú sa všetky deti nesmierne tešili. Počas celej našej spolupráce sme získali veľa poznatkov o partnerských krajinách, naučili sme sa pracovať v rôznych programoch, naučili sme sa počúvať a vnímať, komunikovať s rovesníkmi z iných krajín. Naučili sme sa, že využívanie anglického jazyka neprináša len pozitíva v oblasti práce, ale najmä v oblasti vzťahov, nadväzovania nových kamarátstiev, čo sa nám aj podarilo.
 Aby sme naplnili tému projektu, robili sme aktivity priamo spojené s vodou, ako bolo čistenie Jazera dôchodcov na Sihoti, využívanie dažďovej vody na polievanie políčok.

Pri príležitosti Svetového dňa vody sme sa so svojimi zahraničnými partnermi zúčastnili súťaže organizovanej ZSVS na tému VODA ZA MIER svojim kolaboratívnym projektom. Tieto všetky projekty sa podarilo zrealizovať aj našim partnerským školám, tak verím, že sme aj praktickou ukážkou pomohli prírode a zasiali v deťoch semienko nášho odkazu, že bez vody niet života.  Výstupom našej dlhej spolupráce je  e-book (e- kniha), v ktorej je zdokumentovaná každá naša kooperatívna a kolaboratívna aktivita, kde sme sa snažili si navzájom odovzdať posolstvo, ktoré bolo pre všetky krajiny jednotné, posolstvo o živote kvapky v našom živote.

Týmito slovami by sme sa chceli veľmi poďakovať všetkým partnerským krajinám, ich a našim šikovným žiakom. Aj malé veci, na ktorých pracujeme spoločne, vedia ukázať spoločnosti pravé hodnoty. 

pic
Foto: Helena Žigová
pic
Foto: Helena Žigová
pic
Foto: Helena Žigová
pic
Foto: Helena Žigová
pic
Foto: Helena Žigová
pic
Foto: Helena Žigová
pic
Foto: Helena Žigová

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]