Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
13.06.2024

Balet SND a VŠMU opäť spája večer tanečného umenia

Tajomníčka divadla pripomenula, že tradíciu tohto projektu začali obe inštitúcie písať v roku 2014, je dôležitou súčasťou vzdelávacieho procesu na Katedre tanečnej tvorby Hudobnej a tanečnej fakulty (HTF) VŠMU.

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bratislava 13. júna (TASR) - Balet Slovenského národného divadla (SND) a Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave v závere akademického roka a divadelnej sezóny opäť spája večer tanečného umenia. Podujatie, ktoré je súčasťou osláv 75. výročia založenia VŠMU, sa uskutoční vo štvrtok v novej budove SND. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka divadla Izabela Pažítková.
        
Pripomenula, že tradíciu tohto projektu začali obe inštitúcie písať v roku 2014, je dôležitou súčasťou vzdelávacieho procesu na Katedre tanečnej tvorby Hudobnej a tanečnej fakulty (HTF) VŠMU.
        
"Tvorivú a pedagogickú prácu absolventov katedry tanečnej tvorby s mladými tanečníkmi, možno budúcimi tanečnými profesionálmi, predstavíme v choreografiách súboru DanceContinent a Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave," približuje program večera Ivana Kleiblová, vedúca Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU. "Pravidelné projekty študentov tanečného divadla a performancie realizované v zahraničnej spolupráci reprezentuje časť z predstavenia Kaleidoskop v choreografii Stephanie Schober z Veľkej Británie," dodala.
        
Predstavia sa aj študentky choreografie bakalárskeho a magisterského stupňa Kateřina Zemanová, Melánia Ondrejčíková, Mária Viteková a aj diplomantka Hana Vidová, ktorá uvedie sólo zo svojej diplomovej práce na motívy románu Georga Orwella 1984, premiérovanej na scéne Štátnej opery v Banskej Bystrici.
        
Kleiblová upozorňuje, že diváci sa môžu tešiť aj na vystúpenia dvoch úspešných absolventov katedry, z ktorých sú už etablovaní umelci. V oblasti ľudového tanca je to choreograf, vysokoškolský pedagóg a súčasne externý doktorand na VŠMU Martin Urban, ktorý svoju tvorbu predstaví v dvoch choreografiách v podaní Univerzitného folklórneho súboru Mladosť z Banskej Bystrice, kde pôsobí ako umelecký vedúci. "V oblasti profesionálneho súčasného tanca sa v zahraničí úspešne presadil Martin Kilvády, jeho krátke pohybové predstavenie má spomienkový charakter s výstižným názvom Nos-tal-žííí," dodáva SND s tým, že v podaní sólistov jeho baletného súboru si publikum zaspomína aj na tohtoročný úspešný Fashion Ballet '24 choreografiou Chvenie okamihu, ktorej autorkou je Nina Poláková, riaditeľka Baletu SND.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]