Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
06.06.2024

V literárnej súťaži Slovo zvíťazil gymnazista R. Pepucha

Stovky textov žiakov základných a stredných škôl posudzovala odborná porota, ktorej predsedal Peter Juščák, spisovateľ a predseda Asociácie spisovateľov Slovenska.

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Bratislava 6. júna (TASR) - Celoslovenská literárna súťaž pre deti a mládež Slovo vyvrcholila vo štvrtok slávnostným oceňovaním najlepších textov v piatich kategóriách. V poradí deviatym absolútnym víťazom súťaže sa stal študent bratislavského gymnázia Richard Pepucha s poviedkou Som.

"Víťaz v nej opisuje vzťah vnuka a jeho deda v rôznych fázach, od obdivu až po istý odpor opísaný ako stav bezmocnosti na sklonku života. Obrat vo vzťahu k dedovi je stvárnený umelecky, bez moralizovania," približujú organizátori literárnej súťaže, ktorú každoročne vyhlasuje vydavateľstvo učebníc Orbis Pictus Istropolitana.

Stovky textov žiakov základných a stredných škôl posudzovala odborná porota, ktorej predsedal Peter Juščák, spisovateľ a predseda Asociácie spisovateľov Slovenska. "Básne a poviedky súťaže Slovo 2023 sa opäť uchádzali o čitateľskú pozornosť, chceli podať správu o svojom malom svete, ktorý je neodňateľnou súčasťou toho veľkého," hodnotí Juščák. "Stretávame sa s celkom prvými, ale aj zrelšími pokusmi popísať najbližšie okolie, rodičov, spolužiakov, učiteľov. Vyspelejší a zručnejší sa pokúsili stvárniť zložitejšie vzťahy dospievania a dotykov s okolím," dodal k výberu pozoruhodných textov, pri ktorom porota postupovala tradičným spôsobom. "Hodnotili sme originalitu textu, nápadu, štylistickú zručnosť, autorskú obrazotvornosť, posolstvo textu. V prípade textov, ktoré spĺňali vyššie kritériá, hovoríme asi o dvadsiatke prác," poznamenáva Juščák k 9. ročníku súťaže, v ktorom sa pisatelia zamýšľali nad otázkou "Chcete žiť ako vaši rodičia?".

Podľa porotcu a poetu Erika Ondrejičku sa cení snaha mladých autorov písať básne, zdôraznil však potrebu ďalšieho kultivovania tvorby začínajúcich autoriek a autorov.

Najlepšie texty vyhlasovateľ súťaže publikuje v knižke najlepších textov 9. ročníka, ktorá je distribuovaná do škôl na celom Slovensku. Absolútny víťaz získava možnosť vydať vo vydavateľstve Orbis Pictus Istropolitana vlastnú knižku.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]