Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
04.06.2024

Mestskí lesníci v Banskej Bystrici vzdelávajú žiakov v prírode, záujem škôl je veľký

Ako zdôraznil primátor Ján Nosko, banskobystrickí lesníci cez lesnú pedagogiku podporujú u mladšej generácie porozumenie a vzťah k životnému prostrediu v kontexte udržateľného rozvoja.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Banská Bystrica 4. júna (TASR) - Jarná výsadba stromčekov spoločne so žiakmi základných škôl (ZŠ) je len jednou z množstva aktivít, ktorej sa venujú zamestnanci Mestských lesov Banská Bystrica v rámci lesnej pedagogiky. Exkurziami či zážitkovým sprevádzaním sa snažia deti dostať do prírody, kde im na názorných príkladoch vysvetľujú význam lesa a činnosti, ktoré v ňom vykonávajú.
        
"Na tohtoročnom jarnom zalesňovaní sa zúčastnili žiaci zo ZŠ Moskovská a spolu s našimi lesníkmi vysadili v Laskomerskej doline 450 stromčekov. Žiaci zo ZŠ Harmanec, ktorí nám pomáhali aj vlani, tento rok za pomoci lesníkov vysadili 200 stromčekov v okolí detského ihriska. V uplynulých dňoch absolvovali lesnú vychádzku okolo vodného žľabu Rakytovo i naši najmenší zo ZŠ s materskou školou Štefana Moysesa," priblížil riaditeľ mestských lesov Blažej Možucha.
        
Mestskí lesníci realizujú podujatia lesnej pedagogiky v priebehu celého roka, najviac však počas jarných mesiacov. Robia ich nad rámec svojich pracovných povinností a veľakrát i mimo pracovného času.
        
"Záujem o lesnú pedagogiku zo strany vzdelávacích inštitúcií je v poslednom období nesmierne veľký. Naša spoločnosť je však malým podnikom, v ktorom aktuálne pracuje 14 stálych zamestnancov. Nie je preto z našej strany možné uspokojiť všetky požiadavky škôl. Snažíme sa však aspoň čiastočne vyhovieť vzdelávacím inštitúciám v Banskej Bystrici a jej blízkom okolí, ktoré o lesnú pedagogiku prejavia záujem," doplnil hlavný inžinier mestských lesov Jozef Jankov.
        
Ako zdôraznil primátor Ján Nosko, banskobystrickí lesníci cez lesnú pedagogiku podporujú u mladšej generácie porozumenie a vzťah k životnému prostrediu v kontexte udržateľného rozvoja. "Verím, že pre deti a mládež je motivujúce, ak je les nielen objektom pozorovania, ale i miestom vzdelávania," dodal Nosko.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]