Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
04.06.2024

Žiaci z prešovskej strednej školy sa budú učiť zelené zručnosti

Konkrétne sa v SOŠ technickej v Prešove, v ktorej aktuálne študuje 511 žiakov, upraví súčasný štvorročný študijný odbor technik energetických zariadení budov.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Prešov 4. júna (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude mať vo svojom portfóliu strednú školu zameranú na vzdelávanie v oblasti zelených zručností. Súčasťou učebných osnov Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej na Volgogradskej ulici v Prešove sa stane aj téma obnoviteľných zdrojov energie a elektromobilita. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
        
Ako povedala, škola bola v rámci kraja vybraná do národnej reformy plánu obnovy a odolnosti, kapitoly REPowerEU zameranej na zavedenie zelených zručností do stredoškolskej odbornej prípravy. "Škola bude vzdelávať žiakov v zelenej téme, zmodernizuje a špičkovo dovybaví svoje učebne a vyškolí zamestnancov. Ide pritom o investíciu za približne 1,3 milióna eur, ktorú bude v najbližších troch rokoch koordinovať Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV)," doplnila Jeleňová.
        
"Ideme s dobou a reflektujeme na aktuálny vývoj na trhu práce a na jeho potreby, ktorými sú aj moderné technológie, enviroinovácie a smart riešenia. Takto budeme zároveň bližšie k podnikateľom a súkromnému sektoru, ktorým dáme hotových ľudí i v oblasti energetiky a elektromobility,"
uviedol predseda PSK Milan Majerský.
        
Reforma sa bude v škole realizovať v troch častiach. Prvá zahŕňa adaptáciu existujúcich vzdelávacích programov na súčasné smerovanie trhu práce v oblasti zelených technológií. Druhá sa zameria na vytvorenie nových vzdelávacích programov profesijného rozvoja pedagogických zamestnancov a rozvoj ich zručností.
        
"Tretia časť zacieli na tvorbu akreditovaných modulov vzdelávacích programov so zameraním na zelené zručnosti, ktoré bude v budúcnosti možné v spolupráci s rezortom práce realizovať cez EÚ fondy. Rozšíria sa tým možnosti celoživotného vzdelávania, respektíve vzdelávania dospelých, ktorí sa budú môcť v škole rekvalifikovať. Vzdelávanie dospelých tak bude mať omnoho väčší potenciál. V rámci Slovenska vznikne sedem takýchto vzdelávacích centier, a teda jedno tu v Prešove, ktoré budú študentov doslova vychovávať v oblasti zelených technológií,"
poznamenal riaditeľ ŠIOV Branislav Hadár.
       
Konkrétne sa v SOŠ technickej v Prešove, v ktorej aktuálne študuje 511 žiakov, upraví súčasný štvorročný študijný odbor technik energetických zariadení budov. V rámci odboru sa vytvoria štyri nové moduly - smart, tepelné čerpadlá, fotovoltika a energia vodíka. Škola zároveň prejde potrebnou priestorovou úpravou a jej učebne sa zmodernizujú a dovybavia.
        
​​​​​​​"V rámci Prešovského kraja sme jediná škola, ktorá bude zelené energie vyučovať a je to pre nás výzva a zároveň veľký bonus, lebo takto budeme vedieť inovácie poskytnúť aj trhu práce," doplnila riaditeľka SOŠ technickej v Prešove Jana Galdunová.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]