Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
04.06.2024

Študentská rada dúfa, že optimalizácia stredných škôl neprinesie problémy pre žiakov z menších regiónov

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) oznámil zámer optimalizovať sieť stredných škôl.

Ilustračná snímka. Foto: Anna Staníková

Bratislava 4. júna (TASR) - Študentská rada stredných škôl (ŠRSŠ) dúfa, že optimalizácia siete stredných škôl neprinesie problémy pre žiakov z menších regiónov. Plošné zlúčenie by podľa nej znamenalo aj zhoršenie prístupu k škole. Poukázala na nepriaznivú dopravu pre študentov na Slovensku či na stratu individuálnej identity škôl. TASR o tom informovali z rady.
       
"Optimalizácia stredných škôl prináša potenciál na výrazné zlepšenie vzdelávacieho systému, avšak je potrebné dôkladne zvažovať všetky aspekty a implementovať zmeny s ohľadom na potreby a záujmy všetkých zainteresovaných strán," zdôraznili zástupcovia študentov. Návrh z dielne rezortu školstva podporujú. Proces však podľa nich môže mať viacero výhod aj nevýhod, ktoré závisia od konkrétnych opatrení a ich implementácie.
        
Upozornili na to, že strata individuálnej identity škôl môže mať negatívny dopad na študentskú komunitu a tradície škôl v rámci regiónov. Učitelia, rodičia a študenti tiež podľa nich môžu byť v rámci optimalizácie SŠ rezistentní voči zmenám. "Doprava na Slovensku, ktorá je v mnohých regiónoch veľmi nepriaznivá pre študentov, je ďalším dôležitým problémom," doplnili.
        
Zo ŠRSŠ dodali, že špecializácia škôl môže lepšie vyhovieť individuálnym potrebám a talentom študentov. Zároveň optimalizácia podľa nich môže zvýšiť prepojenia medzi školami a zamestnávateľmi prostredníctvom stáží a praxe.
        
Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) oznámil zámer optimalizovať sieť stredných škôl. Menšie školy by sa mohli spájať do väčších celkov, ktoré by mali spoločné manažmenty, dokázali sa zjednocovať v plánoch vzdelávania, mať spoločných odborných zamestnancov či nadväzovať partnerstvá so zamestnávateľmi. Zdôraznil, že školy sa nebudú zatvárať.

Október 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
Napíšte nám [email protected]