Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
28.05.2024

VŠ pripravujúce učiteľov pre národnostné školy môžu získať podporu

Cieľom výzvy je zvýšiť kvalitu prípravy pedagógov, ktorí budú v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny vyučovať predmet slovenský jazyk a slovenská literatúra. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 28. mája (TASR) - Verejné vysoké školy (VŠ) pripravujúce budúcich učiteľov slovenského jazyka pre národnostné školy môžu získať finančnú podporu. V rámci vyhlásenej výzvy je alokovaných viac ako 468.000 eur na pilotovanie nových alebo inováciu aktuálnych vysokoškolských predmetov. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR s tým, že žiadosť je potrebné poslať do 28. júna tohto roka. 

Cieľom výzvy je zvýšiť kvalitu prípravy pedagógov, ktorí budú v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny vyučovať predmet slovenský jazyk a slovenská literatúra. "Inkluzívne vzdelávanie je v tomto kontexte mimoriadne dôležité, pretože zabezpečuje, že žiaci s rôznym jazykovým a kultúrnym zázemím majú rovnaké príležitosti na úspech. Vytvorenie inkluzívneho prostredia podporuje nielen študijné výsledky, ale aj sociálnu integráciu a vzájomné porozumenie medzi žiakmi rôznych národnostných skupín," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). 

Oprávnenými žiadateľmi o finančné prostriedky z plánu obnovy sú verejné VŠ, ktoré ponúkajú študijné programy zamerané na učiteľstvo a pedagogické vedy a pripravujú budúcich učiteľov pre národnostné školy. Minimálna výška podpory na projekt je 100.000 eur.

Z rezortu skonštatovali, že správne nastavenie stratégie prípravy učiteľov si vyžaduje analýzu sociolingvistických, pedagogicko-didaktických a sociálno-psychologických faktorov vyučovania a osvojovania si ďalšieho jazyka. To sú zároveň aj oprávnené aktivity v rámci výzvy. Ďalej VŠ môžu podľa ministerstva vďaka financiám vytvárať nové metodické materiály pre inovované alebo nové vysokoškolské predmety.

September 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]