Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Zuzana Peternai
22.05.2024

Deň Európy aj v Nových Zámkoch

Podujatie otvoril primátor mesta Nové Zámky Otokar Klein, ktorý prevzal záštitu nad touto akciou a poskytol organizátorom nielen morálnu, ale aj finančnú podporu. 

Foto: Stan na námestí

9. máj je dňom výročia Schumanovej deklarácie, čiže oslavujeme Deň Európy. V tento deň v roku 1950 predniesol svoj kľúčový prejav francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman. V tom čase sa národy v Európe stále vyrovnávali s ničivými následkami druhej svetovej vojny, od konca ktorej vtedy uplynulo len 5 rokov. V prejave, ktorý sa neskôr začal označovať ako Schumanova deklarácia, načrtol myšlienku novej formy politickej spolupráce v Európe, pri ktorej by jej členovia spoločne riadili produkciu kľúčových komodít a vojna medzi európskymi národmi sa tak stala nemysliteľnou. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania spoločenstva krajín známeho pod názvom Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ, predchodcu súčasnej Európskej únie.

pic
Foto: Primátor Nových Zámkov, Otokar Klein otvoril podujatie

Keďže ako škola, Gymnázium Petra Pázmáňa s vyučovacím jazykom maďarským mimoriadne veľa profitujeme z programov Európskej únie, hlavne z programov EPAS (Ambasádorské školy Európskeho parlamentu), Erasmus+ a eTwinning, rozhodli sme sa osláviť tento deň priamo na hlavnom námestí a pripravený program bol vhodným spôsobom preukázania našej zanietenosti týmito programami.

pic
Foto: Účastníci pri stanoch

Podujatie otvoril primátor mesta Nové Zámky Otokar Klein, ktorý prevzal záštitu nad touto akciou a poskytol organizátorom nielen morálnu, ale aj finančnú podporu. Po jeho úvodných slovách a otvorení akcie sa predviedli žiaci Základnej umeleckej školy, ktorá je úspešným realizátorom projektov Erasmus+ a eTwinning a spoluorganizátorom dňa. Pri počúvaní nádherných piesní žiaci gymnázia s pani Szabovou, predstaviteľkou Europe Direct Komárno srdečne vítali okoloidúcich na kvíz, debatu alebo hru o Európe, účastníci sa mohli aj písomne vyjadriť, aké negatíva a pozitíva nám prinieslo 20 ročné členstvo Slovenska v Európskej únii.

pic
Foto: Stan Europe Directu

Okrem uvedených aktivít si mohli prítomní vypočuť aj dve diskusie. Prvým hosťom bol Marco Németh, pozoruhodný mladík z Dunajskej Stredy, ktorý ako 15 ročný nespokojný z dostupnými informáciami o Európskej úniii napísal svoju vlastnú knižku s názvom Európa v kocke. O nej a o všeličom inom sa s ním rozprával bývalý žiak gymnáziaTamás Csanda, ktorý študuje žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Účastníci druhej diskusie boli Zoltán Sidó, zástupcu šéfredaktora denníka Új Szó, s ktorým sa v maďarskom jazyku rozprával Péter Kis o pozitívach a negatívach dvadsiatich rokov Slovenska v Európskej únii.

pic
Foto: Z ľava: Tamás Csanda a Marco Németh
pic
Foto: V žltom: Zoltán Sidó

Ďakujeme mestu Nové Zámky za finančnú a materiálnu podporu, pani riaditeľke základnej umeleckej školy Veronike Madarászovej a pani Zuzane Szabovej z Europe Direct Komárno za spoluorganizáciu podujatia.

pic
Foto: Žiaci Gymnázia P. Pázmáňa s vjm

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]