Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: Ľuboš Lehocký
17.05.2024

Vyššie odborné štúdium je praktická alternatíva k vysokej škole. Študovať môžete vývoj hier, odevný dizajn, fotografiu aj vizuálnu komunikáciu.

Pomaturitné vyššie odborné štúdium je zamerané veľmi prakticky, trvá len tri roky a študentky a študentov pripravuje na prax aj v oblasti kreatívneho priemyslu.

Foto: Detail odevu z kolekcie navrhnutej počas štúdia Textilného dizajnu na Škole dizajnu, autorka: Margaréta Pia Boťánková

V oblasti dizajnu a umenia neposkytuje tento typ vzdelania mnoho škôl, v Bratislave je jednou z mála Škola dizajnu - Súkromná škola umeleckého priemyslu Bohumila Baču. Forma vyššieho odborného štúdia nie je všetkým úplne známa, jej perspektíva je však obrovská. Dôraz sa kladie na praktickú prípravu a spoluprácu s aktérmi kreatívneho priemyslu už počas štúdia. Trojročné vyššie odborné štúdium je určené pre absolventky a absolventov akýchkoľvek stredných škôl s maturitou. Vzdelávanie na Škole dizajnu pod vedením pedagogického kolektívu so skúsenosťami z praxe z jednotlivých odborov zahŕňa praktické cvičenia, teoretické vyučovanie, konzultácie, exkurzie, prednášky externých odborníkov a odborníčok z oblasti umenia, dizajnu, kultúry, biznisu, médií, reklamy a kreatívneho priemyslu, pričom dôraz sa kladie na praktickú prípravu. Študentky a študenti absolvujú prax a pracujú na reálnych zadaniach a zákazkách dokonca už počas štúdia.

pic
Foto: Kniha Moniky Machútovej, študentky Grafiky vizuálnych komunikácií na Škole dizajnu ocenená v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska

Na Škole dizajnu môžu študenti a študentky získať vyššie odborné vzdelanie a titul DiS. - diplomovaný špecialista v odboroch: Animovaná tvorba a vývoj hier, Fotografia a multimédiá, Textilný dizajn a Grafika vizuálnych komunikácií.

Odbor Fotografia kladie hlavný dôraz na individuálnu fotografickú tvorbu a osvojenie si všetkých fotografických techník a zručností, s prekročením hraníc smerom k multimediálnym procesom. Absolventky a absolventi sa môžu uplatniť vo fotografických ateliéroch, grafických a reklamných agentúrach, v audiovizuálnych médiách, filmových štúdiách a televíziách, či v akejkoľvek inej oblasti vizuálnej komunikácie.

V odbore Grafika vizuálnych komunikácií sa výučba zameriava na prípravu študentov a študentiek na prax v najmä oblasti grafického dizajnu a príbuzných disciplín. Grafický dizajn je súčasťou prostredia, v ktorom sa každodenne pohybujeme – od exteriéru a vizuálneho smogu v ňom, po mobilné aplikácie a webové rozhrania. Študentstvo na vyššom odbornom štúdiu Školy dizajnu sa preto pripravuje na to, aby cez grafický dizajn autorsky prispievalo k skvalitňovaniu vizuálnej komunikácie vo fyzickom aj digitálnom verejnom priestore.

pic
Foto: Foto: Študentský tím z odboru Animovaná tvorba - vývoj hier získal za svoju PC hru v roku 2024 ocenenie za 2. najlepšiu PC hru Európy vytvorenú na podujatí GAME JAM+. Na slávnostnom vyhodnotení na Madeire cenu prevzala vedúca odboru Lenka Šišuláková.

Študenti a študentky odboru Animovaná tvorba so zameraním na vývoj hier získavajú počas štúdia široký prehľad v dynamickom svete súčasnej informačnej spoločnosti. Ich štúdium sa zameriava predovšetkým na herný priemysel a na tvorbu audiovizuálnych a multimediálnych príbehov. Zdokonaľujú svoje výtvarné schopnosti a techniky, s dôrazom na tvorbu obrazu a jeho význam v kontexte herného dizajnu.

Absolventi a absolventky odboru Textilný dizajn si nachádzajú uplatnenie najmä ako profesionáli v navrhovaní a zhotovovaní módnych kolekcií, textilných dezénov, doplnkov a aplikácií, dokážu založiť a viesť vlastnú firemnú značku, riadiť firmu a podnikať v odbore.

Prijímačky na vyššie odborné štúdium na Škole dizajnu v Bratislave budú 12. júna a 20. augusta 2024. Ateliéry a študentskú tvorbu z vyššieho odborného štúdia na Panenskej 28 môžu uchádzači a uchádzačky spoznať počas dňa otvorených dverí 30. mája. 2024.

pic
Foto: Margaréta Pia Boťánková, odev z kolekcie navrhnutej počas štúdia Textilného dizajnu na Škole dizajnu

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]