Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
16.05.2024

Študenti môžu stále posielať svoje filmy na Animofest

Filmy študentov vo veku od 14 do 22 rokov budú hodnotiť známi slovenskí animátori, ktorí posúdia originalitu, nápad, animátorskú zručnosť, strihovú skladbu a celkové vyznenie filmu.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 16. mája (TASR) - Bratislava sa stane centrom európskej mladej animovanej tvorby. Hlavné mesto bude v júni dejiskom 19. ročníka Medzinárodného festivalu animovaných filmov stredných škôl Animofest. Mladí animátori zo strednej Európy budú mať príležitosť predviesť svoje diela pred odbornou porotou a porovnať sa s kolegami z okolitých krajín.
        
"Animofest vznikol z dôvodu konfrontácie maturantov našej školy so študentmi ostatných škôl na Slovensku a vo svete," hovorí zakladateľka a riaditeľka festivalu Viera Zavarčíková. Dodáva, že prezentácia študentských prác na festivale, slovenských aj zahraničných, dáva študentom spätnú väzbu, ktorá je pre ich rozvoj a tvorbu nevyhnutná.
       
 Súkromná škola umeleckého priemyslu animovanej tvorby v bratislavskej Petržalke sa tak 11. júna stane miestom s najvyššou koncentráciou mladej animovanej tvorby v Európe. Festival má mladých ľudí upozorniť na široký dosah animovaného filmu a animácie ako takej. "Tá sa totiž uplatňuje v oblasti filmového, reklamného a dizajnérskeho priemyslu, vo filmových, grafických, reklamných štúdiách, v mediálnych agentúrach, v oblasti vzdelávania, výstavníctve, architektúre a všade tam, kde je potrebná znalosť animátorských a grafických postupov a aplikácií," poznamenávajú organizátori festivalu.
        
Filmy študentov vo veku od 14 do 22 rokov budú hodnotiť známi slovenskí animátori, ktorí posúdia originalitu, nápad, animátorskú zručnosť, strihovú skladbu a celkové vyznenie filmu. Mladým animátorom tak festival prináša príležitosť spojiť sa s odborníkmi v tomto odvetví a presadiť sa ešte pred tým, ako začnú svoju profesionálnu púť na vysokej škole či v odbornom zamestnaní. "Každoročne sa prihlásia desiatky študentov z rôznych kútov Európy a musím povedať, že slovenskí študenti väčšinou obstoja veľmi dobre," konštatuje Zavarčíková.
        
Súčasťou festivalu bývajú aj súťaže v ďalších umeleckých kategóriách. Ide o Medzinárodnú súťaž odevného dizajnu stredných škôl - UAT Fashion, Medzinárodný festival filmov stredných škôl - UAT Film, Medzinárodnú súťaž fotografického dizajnu stredných škôl - UAT Photo a Medzinárodnú súťaž grafického dizajnu stredných škôl - UAT Graphic.
        
Na festival sa môže prihlásiť každý stredoškolák so svojím animovaným filmom a s vyplnenou prihláškou, potvrdenou riaditeľom školy do 29. mája.

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]