Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
15.05.2024

Prieskum: Mladí ľudia z detských domovov zarábajú menej pre nízke vzdelanie

Z prieskumu vyplýva, že vysokoškolské vzdelanie je pre deti z centier pre deti a rodiny často nedostupné.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 15. mája (TASR) - Mladí ľudia z detských domovov majú problém si nájsť lepšie platenú prácu z dôvodu nízkeho vzdelania. V priemere zarábajú len 800 eur v hrubom. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu občianskeho združenia Pro Vida, ktoré v rámci programu Buddy pomáha deťom z centier pre deti a rodiny (CDR).
        
Po odchode z CDR sa zvyčajne mladí ľudia zamestnali v povolaniach, ako kvetinár, kaderníčka, kuchár, cukrár, čašník alebo upratovačka. Lepší štart do života by mladým ľuďom mohlo zabezpečiť aj vyššie vzdelanie, na takéto štúdium sa však často nehlásia. "Dobrá správa je, že môžeme tento trend pozitívne ovplyvniť dlhodobou individuálnou podporou detí pri príprave na osamostatnenie sa a aj po dovŕšení dospelosti," povedala špeciálna pedagogička a odborná garantka programu Buddy Zuzana Zimová.
        
Zimová spresnila, že mladí dospelí z CDR mali často problém dosiahnuť svoj cieľ v oblasti vzdelania pre nízke sebavedomie, strach zo zlyhania alebo nepochopenie zo strany školského systému. Práve preto si vyberali nenáročné štúdium, ktoré už ďalej nepokračovalo vyšším vzdelaním.
        
Z prieskumu vyplýva, že vysokoškolské vzdelanie je pre deti z CDR často nedostupné. Takéto vzdelanie malo len niečo okolo jedného percenta mladých dospelých. Väčšina detí z CDR ukončila svoje vzdelávanie strednou alebo odbornou školou s výučným listom a s maturitou. Podľa prieskumu malo 80 % z nich iba základné vzdelanie.
        
Mladí ľudia z CDR sa po skončení školy zvyčajne dostali aj do situácie, že boli bez práce alebo pracovali len príležitostne. Podľa údajov prieskumu zo 758 ľudí, ktorí prešli osamostatnením a sú v kontakte s CDR, je takmer 33 % z nich bez práce a 21,5 % pracuje príležitostne.

Júl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]