Autor textu: OTS
06.05.2024

#NasaKnihaRozpravok

Milé MŠ a ZŠ v SR, vyrobte svoje rozprávkové knihy plné rozprávok a vyhrajte zaujímavé a hodnotné ceny.

Foto: #NasaKnihaRozpravok

Bratislava 06.05.2024 (OTS/Skolske.sk)

#POPakademia organizuje v spolupráci s partnermi súťaž s názvom #NasaKnihaRozpravok pre materské školy, základné školy alebo iné vzdelávacie skupiny v Slovenskej republike. 2.apríl je Medzinárodným dňom detskej knihy. Tento deň bol stanovený na počesť narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena v roku 1805.

Milé MŠ a ZŠ v SR, vyrobte svoje rozprávkové knihy plné rozprávok a vyhrajte zaujímavé a hodnotné ceny. Pri druhom ročníku tejto súťaže je zadaná téma: Rozprávky Boženy Němcovej.

“Božena Němcová bola česká spisovateľka. Mala záujem o folklór a vrchol jej diela tvoria poviedky a rozsiahlejšie prózy z vidieckeho prostredia. Známa sa stala predovšetkým dielom Babička, ktorej postava sa stala aj našou predlohou pre promo výstupy. Prečo téma Babička? Lebo tieto dve generácie - deti a starí rodičia, si boli blízke, sú si blízke a my, rodičia a pedagógovia, by sme mali spraviť všetko preto, aby si blízke ostali aj v budúcnosti. Táto najčítanejšia česká kniha, ktorá bola preložená do ďalších 21 jazykov, patrila medzi povinné školské čítanie aj na Slovensku. Keď som sa spýtala mojej 13 ročnej dcérky aké rozprávky pozná od Němcovej, spomenula si iba na Babičku. Vlastne žiadna iná rozprávka sa jej nespájala s touto spisovateľkou. A schválne: poznáte rozprávky od Boženy Němcovej? Božena Němcová totižto pobudla aj na Slovensku a bola to práve ona, ktorá v knihe Slovenské pohádky a pověsti zachytila najznámejšie slovenské rozprávky ako Valibuk; Mahulena, krásná panna; Vlkolak; Sluncový kôň; Pamodaj šťastia, lavička; O dvanástich mesiačikoch a iné.” uviedla predsedníčka o.z. POP akadémia - Pokora Odvaha Pokoj Dušana Mázorová, ktorú deti poznajú aj ako kráľovnú Anasud.

Podmienky súťaže #NasaKnihaRozpravok 2024:
“Jedna kniha vyrobená jednou skupinou detí môže obsahovať jednu ale aj viac rozprávok, jednu alebo viac ilustrácií. Podmienka ale je, že ako samotná kniha, tak aj text a obrázky v nej musia byť tvorené deťmi z MŠ a ZŠ a ich pedagógmi. Text môže byť vytlačený, ale potešíme sa aj originálnemu rukopisu. Prosíme, neprepisujte text z originálu. Originálnymi rozprávkami sa deti môžu inšpirovať, ale samotný dej si môžu pretvoriť. V prípade MŠ je povolená aj pevná väzba - od tlačiara, resp. kníhviazača. V prípade ZŠ musí byť kniha - väzba vyrobená súťažným tímom. Maximálna výška knihy môže byť 50 cm a minimálna 10 cm, šírka primeraná k výške a hrúbka knihy je neobmedzená. Na knihách je potrebné uviesť vhodné kontakty v prípade výhry. Ak nám zdokumentujete samotnú výrobu knihy na fotografiách alebo videu, mile radi ju zverejníme na našich sociálnych sieťach.” upresnila Dušana Mázorová.

Súťaž má 4 kategórie:
1. Kniha z MŠ
2. Kniha zo ZŠ 1.stupeň
3. Kniha zo ZŠ 2. stupeň
4. Sympaťák národa

Vyhrať tento rok môžu triedy ortopedické podložky z e-shopu www.ortopedickepodlozky.sk, tituly od veľmi obľúbeného TAKTIK vydavateľstva, rôzne športové náčinie od spoločnosti Deivo s inštruktážou od iniciatívy www.telocvikari.sk, od záhradkárov zo Slovenského zväzu záhradkárov z Vrútok ovocné stromy alebo kríky, tiež s inštruktážou ako zasadiť a postarať sa o stromčeky či kríky.

Titul #SympatakNaroda tento rok môžu získať až dve triedy. Aj tento rok sa súťaží o stanovanie aj s rodičmi na konci tohto leta, tento rok v skanzene Múzea slovenskej dediny v Martine, ale ako sprievodný program bude niečo nevídané a to kino, ktoré prinesie na stanovačku spoločnosť Túlavé kino. Stanovanie získava kniha s najväčším počtom hlasov a trieda s druhým najväčším počtom hlasov získa túlavé kino pre celú svoju MŠ alebo ZŠ priamo v ich priestoroch. Partneri súťaže si ale pripravili rôzne zľavy pre všetky prihlásené triedy, ktoré vyrobia súťažnú knihu.
​​​​​​​


Prihlásiť sa môžu triedy z MŠ a ZŠ v SR, triedy z poobedných ŠK, triedy zo ZUŠ, či skupiny detí z domáceho vzdelávania a to aj pôsobiace v zahraničí. Už teraz sa môžu organizátori súťaže pochváliť záujmom o túto súťaž u slovenských detí žijúcich napríklad v Anglicku.

O prvých troch kategóriách rozhoduje hlasovaním porota. V 4 .kategórií rozhodne národ, pridávaním hlasov - likeov na FB pod fotografiami daných kníh na FB stránke POP akadémia - Pokora Odvaha Pokoj od 7.6.2024 do 28.6.2024 do 12:00 (FB hlasovanie nebude podmienené žiadnymi inými požiadavkami).

Prihlásiť sa do súťaže je teda možné poslaním kníh do 1.júna 2024 (vrátane). Koniec súťaže je stanovený na 28. júna 2024 aj s hlasovaním na FB o titul Sympaťák národa do 12:00 daného dňa a všetci výhercovia všetkých kategórií budú vyhlásení u nás na sociálnych sieťach.

Ak sa rozhodnete zapojiť do súťaže, napíšte nám prosím mail na [email protected] s predmetom: #NasaKnihaRozpravok a následne vám budú zaslané všetky potrebné doplňujúce informácie.

Knihy je potrebné poslať doporučene na adresu:
POP akadémia / Dušana Mázorová Björnsonova 4806/3
036 01 Martin

“Tešíme sa na vaše knihy a želáme vám veľa krásnych nápadov pri ich tvorbe.” popriala deťom Dušana Mázorová.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]