Autor textu: TASR
09.04.2024

PS navrhuje uľahčiť prípravu školy na dieťa so zdravotným znevýhodnením

Novela z dielne Gažovičovej by dávala zákonným zástupcom dieťaťa so ZZ nástroj na to, aby so školou o jeho nástupe aktívne komunikovali už s časovým predstihom.

Ilustračná snímka. FOTO TASR

Bratislava 9. apríla (TASR) - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Tina Gažovičová (PS) predložila novelu školského zákona, podľa ktorej by sa mohol vytvoriť podporný mechanizmus na uľahčenie prípravy školy na vzdelávanie dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Podľa návrhu by mohol mať zákonný zástupca dieťaťa so zdravotným znevýhodnením možnosť podať spádovej materskej škole alebo základnej škole ohlásenie o plánovanom nástupe takéhoto dieťaťa.
        
Poslankyňa priblížila, že podľa súčasnej právnej úpravy dieťa so zdravotným znevýhodnením (ZZ) má právo byť vzdelávané v spádovej materskej alebo základnej škole podľa trvalého bydliska. "Avšak školy nemajú vždy vytvorené podmienky pre špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby dieťaťa so ZZ a v praxi sa stáva, že riaditeľ školy odmietne prijať do školy dieťa so ZZ s odôvodnením, že škola nemá na jeho vzdelávanie vhodné podmienky," skonštatovala v dôvodovej správe.
        
Keďže zápisy do základnej školy bývajú v apríli, škola má krátky čas na prípravu na vzdelávanie dieťaťa so ZZ. Novela z dielne Gažovičovej by dávala zákonným zástupcom dieťaťa so ZZ nástroj na to, aby so školou o jeho nástupe aktívne komunikovali už s časovým predstihom. "Tým sa obe strany začnú na nástup dieťaťa do školy pripravovať vopred. Získajú čas sa navzájom spoznať a začnú tvoriť podmienky vzdelávania tak, aby v čase zápisu už obe strany boli na nástup pripravené," uzavrela.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]