Autor textu: OTS
10.04.2024

Inšpirujte deti umením

Umenie je naším pomocníkom pre vytváranie emocionálnej, duševnej a fyzickej pohody.

Foto: Piatnik

Bratislava 10.04.2024 (OTS/Skolske.sk)

Ukazuje nám nové inovatívne cesty, učí nás flexibilite, a tým nám otvára brány tvorivosti. Nielen dospelým, ale aj najmä deťom pomáha vyjadrovať svoje vnútro do vonkajšieho sveta. Vďaka umeniu dokážeme hravo a kreatívne zvládnuť životné výzvy a stať sa umelcami svojho života.
Spoločne spoznávajte umenie hrou

Jednou z ciest ako spoznávať umenie sú aj spoločenské hry. Obľúbené sú kartové hry, na ktorých sú zobrazené slávne diela umelcov. Spoločné hranie kariet sa preto stáva aj „návštevou galérie“, v ktorej hravou formou objavujeme známe inšpiratívne diela. Odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik, Štěpánka Zoubková, potvrdzuje aj ďalšiu pridanú hodnotu hier. „Pri spoločenských hrách si deti nielen oddýchnu a zabavia sa, ale rozvíjajú svoju fantáziu a pomocou logického myslenia sa snažia vyriešiť rôzne situácie."

Inšpirujte sa umením

Slovenská ilustrátorka Tina Minor odporúča vybrať si napríklad slávneho maliara, ktorého štýl bol niečím špecifický a deťom môže prísť zaujímavý. „Napríklad Camille Pissarro predstaviteľ pointilizmu maľoval bodkovaním, Pablo Picasso tvoril abstraktné na pohľad bláznivé obrazy, Piet Mondrian je známy svojimi farebnými štvorcovými kompozíciami. Porozprávajte deťom niečo o tomto maliarovi a nechajte ich, aby v jeho štýle skúsili namaľovať vlastný obrázok. Napríklad obľúbené zvieratko alebo rozprávkovú postavičku.“ Spoločné tvorenie prináša deťom aj množstvo benefitov. Uchopenie štetca, kreslenie bodiek a geometrických tvarov, strihanie nožnicami sú všetko aktivity, ktoré zlepšujú aj jemné motorické schopnosti detí.
​​​​​​​
​​​​​​​

Zaznamenávajte rodinné zážitky básňami a príbehmi

Ste na rodinnom výlete, dovolenke, či oslave a chceli by ste si tieto zážitky čo najdlhšie zapamätať? Dajte deťom do rúk fotoaparát a dajte im možnosť zachytiť vaše spoločné chvíle ich pohľadom. Tieto fotografie môžete vytlačiť a urobiť spoločný fotoalbum. Popisky k fotografiám môžu byť napísané vašimi deťmi formou básne alebo humorných príbehov. Uvidíte, po pár rokoch, bude tento album vaším rodinným klenotom.
 
Zrelaxujte sa pri hudbe
 
Vedci dokázali, že hudba vie upokojiť aktivitu mozgu a dokážeme si pri nej oddýchnuť. Ak chceme, aby naše dieťa malo k hudbe pozitívny vzťah, je dôležité predstaviť mu hudbu v ranom veku. Hrať na hudobné nástroje, spievať si spoločne pesničky. Hudba stimuluje rast mozgu dieťaťa a pozitívne pôsobí na jeho vývin. Jedným zo spôsobov ako spoznávať hudbu je počúvanie s deťmi nielen modernej, ale aj klasickej hudby. Obľúbené sú aj detské muzikály, ktoré zaujmú najmenších najmä pútavým príbehom a chytľavými melódiami.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]